Leśne zapachy w kuchni

  • 24.09.2021, 11:48
  • red.
Leśne zapachy w kuchni

Podziel się:

Oceń:

Jesienne naleśniki z farszem z kaszy gryczanej białej i z grzybami to kolejna propozycja na wrześniowe obiady i kolacje. To prosty sposób na wypełnienie kuchni leśnymi zapachami sezonowych grzybów.

Składniki:

Naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody

szczypta soli

3 łyżki roztopionego masła

Farsz:

200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)

1 cebula posiekana

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 garść suszonych grzybów

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka masła

1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.

Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.

Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.

 

red.

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe