Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 5 maja 2025 06:51
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Arabika, Robusta i Liberika – czym się różnią?

Powszechnie wiadomo, że Arabika, Robusta i Liberika to popularne gatunki kawy. Mimo to niewiele osób zdaje sobie sprawę, czym te gatunki się od siebie różnią. W niniejszym artykule sprawdzamy co warto na ten temat wiedzieć.
  • 20.03.2023 10:10
  • Autor: Grupa Tipmedia
Arabika, Robusta i Liberika – czym się różnią?

Jakie są różnice pomiędzy Arabiką, Robustą i Liberiką?

Arabika to najpopularniejszy rodzaj kawy na świecie. Ziarna Arabiki można spotkać w różnych krajach okołorównikowych. Jednak największym producentem jest Brazylia. Kawa przygotowana na bazie Arabiki ma nieco słodkawy posmak. W zależności od odmiany możemy znaleźć tutaj nuty czekoladowe, owocowe, orzechowe a także kwaskowate.

Robusta to drugi bardzo popularny gatunek kawy. Jest to gatunek, który może rosnąć na niższych wysokościach i jest prostszy w uprawie. Robustę można spotkać między innymi w Afryce oraz w Azji (np. w Wietnamie, Indiach oraz Indonezji). W smaku jest to kawa nieco bardziej gorzka. Nuty smakowe wpadają w smak zboża lub orzechów.

Na trzecim stopniu podium jest Liberika, która jest znacznie mniej popularna od Arabiki i Robusty. Początkowo Liberika została odkryta w Afryce w Liberii, stąd też jej nazwa. Natomiast współcześnie większość upraw Liberiki jest zlokalizowana w Azji (np. w Malezji, Indonezji oraz na Filipinach). Robusta ma znacznie mniej wyrazisty smak i aromat, dlatego z reguły służy do wyrobu kaw rozpuszczalnych.

Co prawda Liberika jest najmniej popularna, natomiast z reguły palarnie kawy, które posiadają sklep internetowy oferują nie tylko Liberiką ale także znacznie bardziej niszowe gatunki kaw. W związku z czym nie ma problemu z zakupem kawy tego typu i śmiało można ją traktować jako realną alternatywę dla Arabiki i Robusty.

Podsumowanie

Kawa Arabika, Robusta i Liberika to trzy popularne gatunki kawy, które różnią się między sobą smakiem, pochodzeniem i uprawą. Arabika, którą produkuje głównie Brazylia, ma słodkawy posmak i różne nuty smakowe, w zależności od odmiany. Robusta, która jest uprawiana w Afryce i Azji, ma gorzki smak i nuty smakowe zboża i orzechów. Liberika jest mniej popularna i ma mniej wyrazisty smak i aromat, dlatego często jest wykorzystywana do produkcji kawy rozpuszczalnej. Warto zauważyć, że na ostateczny smak „małej czarnej”, wpływa nie tylko gatunek kawy, ale także stopień wypalenia oraz sposób przechowywania ziaren. Dlatego niektórzy uważają, że świeża kawa z palarni jest bardziej aromatyczna niż ta jaką można znaleźć na sklepowych półkach.

Źródło zdjęcia:

rawf8 / Shutterstock.com

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
3 maj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama