Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przepis Pana Kapszewicza na pyszne pączki

Dziś Tłusty Czwartek, czyli jedyny dzień w roku, kiedy to objadanie się jest wskazane. To jedno z tych świąt, które rzeczywiście przyjemnie się obchodzi. Dla tych, którzy jeszcze nie zaopatrzyli się w niezbędne tego dnia pączki, mamy przepis na te słodkości pochodzący z zeszytu słynnego powojennego cukiernika z Leśnej - Pana Kapszewicza.
Przepis Pana Kapszewicza na pyszne pączki

Do zrobienia przepysznych pączków potrzebować będziemy: 1 kg mąki, 15 dag cukru, 6 żółtek, 1 całe jajo, 7 dag tłuszczu - masła, 1/2 litra mleka, 4 łyżeczki śmietany, sól, 10 dag drożdży, 1 łyżeczkę spirytusu lub octu, skórkę pomarańczową.

Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże) i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1/3kg mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Później dodajemy resztę mąki , śmietanę , żółtka i cukier i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Później dodajemy letni tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całość rozwałkowujemy i formujemy pączki z ulubionym nadzieniem i smażymy na głębokim tłuszczu.

Życzymy smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Zajęcia korekcyjne
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
Koncert plenerowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama