Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 14 grudnia 2024 12:38
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Przepis Pana Kapszewicza na pyszne pączki

Dziś Tłusty Czwartek, czyli jedyny dzień w roku, kiedy to objadanie się jest wskazane. To jedno z tych świąt, które rzeczywiście przyjemnie się obchodzi. Dla tych, którzy jeszcze nie zaopatrzyli się w niezbędne tego dnia pączki, mamy przepis na te słodkości pochodzący z zeszytu słynnego powojennego cukiernika z Leśnej - Pana Kapszewicza.

Do zrobienia przepysznych pączków potrzebować będziemy: 1 kg mąki, 15 dag cukru, 6 żółtek, 1 całe jajo, 7 dag tłuszczu - masła, 1/2 litra mleka, 4 łyżeczki śmietany, sól, 10 dag drożdży, 1 łyżeczkę spirytusu lub octu, skórkę pomarańczową.

Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże) i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1/3kg mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Później dodajemy resztę mąki , śmietanę , żółtka i cukier i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Później dodajemy letni tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całość rozwałkowujemy i formujemy pączki z ulubionym nadzieniem i smażymy na głębokim tłuszczu.

Życzymy smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Jarmark Radogoszcz
konkurs
Sylwester
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama