Najważniejsze z nich to flawonoidy (jarmuż, por, brokuły, jagody, jabłka, owoce cytrusowe), kwasy fenolowe (jagody, mango, porzeczki, wiśnie, kiwi, bakłażan), stylbeny (winogrona, orzeszki ziemne, jagody, żurawina, truskawki) oraz lignany (siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, soja, fasola). Jeżeli chcesz mieć te dobroczynne związki w swoim jadłospisie zamów roślinną dietę pudełkową w cateringu wegańskim!
Catering wegański Wrocław - czyli jak zadbać o polifenole w swojej diecie
Jeżeli chcesz być na diecie wegańskiej musisz wiedzieć co musi się w niej znajdować, aby osiągnąć dobre zdrowie, ładną sylwetkę i dobre wyniki sportowe. Utlenianie to naturalny proces, podczas którego komórki oddziałują z tlenem. Kiedy organizm ludzki wykorzystuje tlen do produkcji energii, powstają wolne rodniki. Są to reaktywne formy tlenu, które biorą udział w reakcjach komórkowych i układzie odpornościowym, jednak w wysokich stężeniach są toksyczne. Kiedy równowaga zostaje zaburzona i pojawia się nadmierna ilość wolnych rodników, dochodzi do stresu oksydacyjnego, który wiąże się z ryzykiem uszkodzenia struktur komórkowych i przedwczesnym starzeniem się komórek. Aby zneutralizować wolne rodniki, organizm potrzebuje przeciwutleniaczy, które otrzymujemy głównie z pożywienia. Postanowiłam pomóc swojemu organizmowi i zamówiłam dietę pudełkową roślinną w cateringu wegańskim i wegetariańskim, dzięki czemu do mojej diety trafiają polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające.
Catering wegetariański (wegański) i moja zbawienna dieta Sirtuinowa
Po rozmowie z dietetykiem z firmy cateringowej wybrałem dietę Sirtuinową, która składa się z kilku etapów. Jaki był efekt tej kuracji roślinnej? Uzyskałam szczupłą sylwetkę, a to dzięki jedzeniu roślin bogatych w polifenole (antyoksydanty) z czasowym obniżeniem kaloryczności posiłków. W rezultacie w moim organizmie aktywowane zostały białka zwane sirtuinami. Ich zadaniem jest uregulowanie metabolizmu, naprawa DNA i oczywiście zabezpieczenie przed wolnymi rodnikami. Mój organizm został odmłodzony, znacznemu ograniczeniu uległy również stany zapalne.
Dieta wegańska i skutki zdrowotne polifenoli
Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające polifenole mogą ograniczać uszkodzenia oksydacyjne związane ze starzeniem się i chorobami zwyrodnieniowymi. Oznacza to, że ryzyko zachorowania na choroby, które występują częściej wraz z wiekiem tzn. nowotwory, choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2 można zmniejszyć, stosując dietę wegańską bogatą w polifenole. Jedną z przyczyn chorób układu krążenia jest podwyższony poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL), czyli złego cholesterolu. Duża ilość LDL krążącego we krwi może prowadzić do miażdżycy, pojawienia się złogów tłuszczowych (blaszek) na wewnętrznych ścianach tętnic i zwężenia ich światła, zwiększając ryzyko powstania zakrzepów.
Wiedza dietetyka i szefa kuchni z cateringu wegetariańskiego i wegańskiego wprowadziła mnie na dobrą drogę w kierunku uniknięcia wielu chorób cywilizacyjnych. Polifenole, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, spowolnią postęp miażdżycy. Niektórzy naukowcy sugerują, że regularne spożywanie pokarmów roślinnych zawierających flawonoidy, może zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów i płytek krwi, zmniejszyć stan zapalny, obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca. To chyba przekonuje do przejścia na dietę wegańską przygotowaną przez profesjonalistów z firmy cateringowej ProszeZdrowie!
Catering wegetariański w walce z otyłością
Otyłość jest przewlekłą chorobą wieloczynnikową, na którą wpływa dieta, styl życia i czynniki genetyczne. Jedną z przyczyn otyłości jest brak równowagi energetycznej, który zwiększa ryzyko rozwoju ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Może to spowodować rozwój cukrzycy typu 2. Badania pokazują, że spożywanie żywności zawierającej polifenole pomaga zapobiegać otyłości i ją kontrolować. Czytałam, że antyoksydanty hamują aktywność komórek tkanki tłuszczowej odpowiedzialnych za stany zapalne. To właśnie one pomagają mi w walce z otyłością. Im mam większą wiedzę, tym bardziej jestem zadowolona mojej diety wegańskiej!
Podsumowanie
Dietetycy zalecają spożywanie co najmniej 400 gramów, czyli pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak nie tylko ilość pokarmów roślinnych jest istotna, ale także ich różnorodność. Z tego powodu każdego dnia otrzymuję z cateringu wegańskiego zbilansowaną dietę wegańską zapakowaną w ekologiczne pudełka a soki w plastikowe butelki z recyklingu. Dodanie różnych warzyw, owoców, orzechów, nasion i pestek do codziennej diety pomaga zapewnić mojemu organizmowi dostarczenie przeciwutleniaczy niezbędnych do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych i utrzymania zdrowia jelit. Nie wiesz od czego zacząć, aby wejść na ścieżkę świadomego dbania o swoje zdrowie, skontaktuj się z firmą cateringową ProszeZdrowie!