Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 28 marca 2024 20:21
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama
Reklama

Uwaga! Salmonella w drobiu

Salmonella w mięsie sprzedawanym w Biedronce. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega.
Uwaga! Salmonella w drobiu

Autor: GIS

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G

Numer partii: 2272003053

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktu sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053  termin przydatności do spożycia: 07.03.2021r. z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Owsianka 07.03.2021 18:14
Ludzie nie jedzcie padliny!!! Rośliny są pyszne i zdrowe ? Polecam ?

wołciu 06.03.2021 11:56
"Należy skontaktować się z lekarzem" - brzmi jak ponury żart

tttt 06.03.2021 08:27
Pozamykać te biedronki.

Ja 05.03.2021 15:44
Powietrze truje , zywność truje ,wirus atakuje ! TO JUŽ JEST KONIEC ,NIE MA JUŻ NIC !

Małgorzata 05.03.2021 10:51
Nigdy nie kupuje jakiegokolwiek miesa w biedronce. Najzwyczajniej brzydze sie jak widze ta szaroburą krew w workach ,albo cene drobiu 2 zl za kg. ??

???? 05.03.2021 10:42
Całe lobby anty myśliwskie rozwolnienia dostanie ???? A lepiej było sobie samemu kurkę wychodować ????

???? 05.03.2021 10:38
Kurczak z biedronki, ulubiony przysmak EKO obrońców zwierząt ???

biedronka 05.03.2021 09:59
Totalnie biedronki spadły na psy. Nie dość, że syf, to jeszcze salmonella.

??? 05.03.2021 10:45
A co ty oczekujesz przy masowych produkcjach i hodowlach, że kurka trawkę będzie jeść ?? Porozmawiaj z pracownikami jednego z dużych zakładów mięsnych jak przed wigilią daty zmieniano ? karmią nas jak nie randapem to salmonellą a sanepid ściga restauratorów zamiast badać to co sprzedają.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama