Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 14 grudnia 2024 06:26
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Już jutro Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek czyli zapusty, ma w Polsce długą tradycję i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Przed nami jedyny dzień w roku, kiedy objadanie się pączkami i faworkami jest wręcz wskazane. To jedno z tych świąt, które rzeczywiście przyjemnie się obchodzi. Dla tych, którzy preferują domowe pączki, mamy przepis na te słodkości pochodzący z zeszytu słynnego powojennego cukiernika z Leśnej - Pana Kapszewicza.

Do zrobienia przepysznych pączków potrzebować będziemy: 1 kg mąki, 15 dag cukru, 6 żółtek, 1 całe jajo, 7 dag tłuszczu - masła, 1/2 litra mleka, 4 łyżeczki śmietany, sól, 10 dag drożdży, 1 łyżeczkę spirytusu lub octu, skórkę pomarańczową.

Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże) i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1/3kg mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Później dodajemy resztę mąki , śmietanę , żółtka i cukier i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Później dodajemy letni tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całość rozwałkowujemy, formujemy pączki z ulubionym nadzieniem i smażymy na głębokim tłuszczu.

Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy zapraszamy do dzielenia się nimi w komentarzach pod artykułem. Możliwe, że dzięki nim, zmobilizujecie początkujących cukierników do wypieku własnych smakołyków.

Życzymy Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Jarmark Radogoszcz
konkurs
Sylwester
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama