Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 27 lipca 2025 20:40
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Zjedz jak w „Top Chef”

Gotowanie powoli staje się naszym narodowym hobby. To już nie tylko mielone czy grill w pogodne popołudnie. Polacy nie tylko chętnie sami próbują nowych rzeczy, ale też z zapartym tchem śledzą na ekranach przygotowywane przez profesjonalistów bardzo wymyślne dania. Mało kto jednak miał okazję skosztować coulis z topinamburu czy chrupiącego żółtka. Teraz będzie na to szansa.
Zjedz jak w „Top Chef”

- Już od jakiegoś czasu chcieliśmy pokazać mieszkańcom regionu współczesne techniki kulinarne. – mówi Przemysław Kleszcz z restauracji „Zielony Piec” w Leśnej. – Stwierdziliśmy, że Walentynki  to okazja, którą chcemy uczcić po swojemu. Dla naszych Gości przygotujemy dania inspirowane technikami kuchni molekularnej, której nasz szef kuchni uczył się od samego Jean’a Bos’a. – dodaje.

Kawior o smaku jabłek, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki – to propozycje podawane przez najbardziej kreatywnych kucharzy. Nowe kombinacje smaków i konsystencji, nietypowe sposoby obróbki produktów to kwintesencja kuchni molekularnej. Choć w świecie znana od końca lat 80-tych, to w Polsce pierwsza restauracja wyspecjalizowana w tego typu potrawach została otwarta dopiero w 2008 roku – właśnie przez Jean’a Bos’a – jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni. Niestety, kuchnia molekularna wciąż nie jest łatwo dostępna.

- Chcemy przybliżyć naszym gościom ten wielki kulinarny świat. Umożliwić spróbowanie potraw bez konieczności wydawania całej wypłaty na jeden posiłek. Przygotowaliśmy czterodaniowe menu (przystawka, zupa, danie główne i deser), którego koszt oscylować będzie w granicach 75 złotych. – mówi Przemysław Kleszcz.

- Na tą specjalną kolację przygotuję dania przy wykorzystaniu takich technik kulinarnych, jak: zastosowanie ciekłego azotu, sous vide, wędzenia czy marynowanie w próżni. Spróbować będzie można m.in. selera pieczonego w sianie, jadalnej ziemi orzechowej, coulis z topinamburu z wanilią czy marchewki o smaku pomarańczy. – zdradza szef kuchni w restauracji „Zielony Piec” Gracjan Groberski. –  Mimo wykorzystania najnowszych technologii, jak zwykle bazujemy na produktach regionalnych, świeżych i najwyższej jakości. – dodaje.  

Dań tych spróbować będzie można już w sobotę 13 lutego w restauracji „Zielony Piec” w Leśnej.

Przygotowano dwie edycje tego wydarzenia - o godz. 18:00 i 20:00.

Ze względów technicznych niezbędna będzie rezerwacja miejsc. Można jej dokonać dzwoniąc pod numer 731 12 12 12. O restauracji więcej dowiedzieć można się tutaj (link do menu walentynkowego).


Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”


Podziel się
Oceń

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Izerbejdżan
zbiórka
Poradnia
powstanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KaziaTreść komentarza: ! To prawda skoro nie ujawnia swoje dochody i jej pracownice tylko rzucają paragrafami i straszy sądami aby rzucić paragrafem to trzeba przeczytać Jak on działa a przepraszać mieszkańców za co przecież nikt nie obraża mieszkańców niech poda dochody to wtedy zobaczymy ile nas podatników wynosi ten luksus dobrze by było wszystkich pracowników których utrzymujemy ponieważ gmina pęka w wszachData dodania komentarza: 27.07.2025, 12:41Źródło komentarza: Wybory uzupełniające w Gminie Lubań. Radna z Mściszowa zrezygnowała z mandatuAutor komentarza: RysiekTreść komentarza: Skoda to Skoda a nie ten rumuński wynalazek.Data dodania komentarza: 27.07.2025, 08:56Źródło komentarza: Dacia przewróciła się po zderzeniu na skrzyżowaniu. To kolejne zdarzenie w tym miejscuAutor komentarza: JanTreść komentarza: Zdjąć te bariery energochłonne!!, przez to nic nie widać! Brak ronda i wsio :) To jest skrzyżowanie tych, co nie powinni wsiadać "za kółko".Data dodania komentarza: 27.07.2025, 02:29Źródło komentarza: Dacia przewróciła się po zderzeniu na skrzyżowaniu. To kolejne zdarzenie w tym miejscuAutor komentarza: jonTreść komentarza: Dla jakich OSP "z powiatu" PSP zrobił te szkolenia, twarzą wc burmistrza? czy tam wice. . Okulista działa w tle.. Bo jak jest zdarzenie to 18 zastępów jest w opisie a w tym artykule, połowiczne urwania... Żeby nie było, wspieram i szanuję wszystkie służby! Tylko ten artykuł to czysta .. promocja dwóch polityków a takie szkolenia są cykliczne.Data dodania komentarza: 27.07.2025, 01:44Źródło komentarza: Trzy dni ćwiczeń strażackich na Plaży Czocha. Ratownicy przygotowywali się na powódź
ReklamaPowiat Lubań
Reklama