Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 3 sierpnia 2025 13:39
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Dziś święto pizzy, ulubionego dania Polaków [PRZEPIS]

Dziś w czwartek, 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jej święto to dobra okazja, żeby poznać historię tego włoskiego dania. I zastanowić się, jak uczcimy tę okazję: w domu czy w pizzerii.

Pizza jest dziś jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Kiedy powstała było potrawą biednych ludzi. Dopiero później trafiła m.in. na królewskie stoły.

Margherita królowej Małgorzaty

Pizza ta, którą znamy, pochodzi z włoskiego Neapolu, a jej rodowód sięga XVI wieku. Chociaż jako pierwsi podobny do niej placek wypiekali starożytni Grecy – przypomina serwis payback.pl. Potwierdzają to pochodzące z X wieku wzmianki o pizzy. Otóż według nich była ona posiłkiem greckich chłopów i biedaków. Jej wyprodukowanie było niezwykle tanie i proste, a zawartość mąki sprawiała, że danie było wyjątkowo sycące.

Dlatego nazwę tego dania jedni wiąże z greckim plax, co oznacza coś płaskiego. Inni wskazują łacińskie słowo pinsere, które oznacza tłuczenie lub rozcieranie.

Na początku pizza był to placek nasączony tłuszczem, oliwą lub smalcem, z dodatkiem sera czy ryby. Potrawa w wersji, jaką my się zajadamy, czyli z pomidorami, powstała pod koniec XIX wieku, kiedy po zjednoczeniu Włoch tron objęła dynastia sabaudzka.

Królowa Małgorzata spróbowała wtedy przygotowanych dla niej kilku rodzajów pizzy. Jedna z nich zawierała sos stworzony na bazie pomidorów, ser oraz oregano. Danie tak bardzo posmakowało monarchini, że zostało nazwane na jej cześć – Margherita.

Włoski placek po amerykańsku

Najbardziej jednak pizzę spopularyzowała Ameryce. Na początku XX wieku wyemigrowało tam wielu Włochów, którzy przywieźli ze sobą swoją kuchnię, w tym m.in. przepis na pizzę. Zaczęli otwierać rodzinne restauracje, w których to danie serwowali. Dzięki temu smak dania poznawało coraz więcej osób.  

Receptura pizzy z czasem się zmieniała. Na przykład ciasto w amerykańskiej wersji było znacznie grubsze. I to w takim wydaniu to pierwotnie włoskie danie zaczęło podbijać świat, w tym Polskę.

Jednak po pewnym czasie Polacy docenili jego bardziej tradycyjną wersję, czyli pizzę na cienkim cieście, z dodatkiem oliwy zamiast sosów. I to właśnie pizza w takiej odsłonie, czyli pizza włoska, cieszy się dziś u nas ogromną popularnością.

Za co tak kochamy pizzę?

Pizza jest daniem, którym możemy dzielić się z innymi – doskonale urozmaica spotkania rodzinne i towarzyskie. W walentynki może być w kształcie serca; wielbiciele serów chętnie wybierają tę z zawijanymi, wypełnionymi nim brzegami; dzieci uwielbiają jej wersję „mini” w postaci tzw. pizzerinek. Można zabrać ją ze sobą do pracy, na wycieczkę czy zaserwować zamiast tradycyjnego obiadu.

W powszechnej opinii pizza to danie ciężkostrawne i dlatego niezdrowe. Tej tezie zaprzeczyli naukowcy z Mediolanu, którzy przeprowadzili badania. Ich wynik wykazał prozdrowotne właściwości pizzy – ma chronić przed miażdżycą i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku.

Dietetyczka Chelsey Amer przekonuje na swojej stronie internetowej, że danie to może być bardziej zbilansowanym śniadaniem niż popularne na całym świecie płatki. Zawiera bowiem o wiele więcej białka i protein, które dodają organizmowi energii na długi czas.

Inflacja wrogiem pizzy

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy statystycy z Eurostatu przyjrzeli się cenom tej włoskiej potrawy. Okazuje się, że w grudniu w krajach Unii Europejskiej za pizzę płacono już niemal 16 proc. więcej niż rok wcześniej – podaje portal bankier.pl.

W Polsce wzrost cen tego dania przekroczył 19 proc. Bez większych konsekwencji dla portfeli pizzą mogą się nadal zajadać mieszkańcy Luksemburga i Włoch, gdzie ceny skoczyły o niespełna 10 proc. Fatalnie wygląda sytuacja na Węgrzech, gdzie ceny wzrosły prawie o połowę. Blisko 40 proc. więcej niż rok wcześniej płacić muszą miłośnicy pizzy z Litwy i Bułgarii.

Pizza Hut wyjaśnia, że jest to związane przede wszystkim ze wzrostem kosztów składników. Z danych GUS o inflacji z grudnia 2022 r. wynika, że mąka podrożała o 37,9 proc. rok do roku, mięso o 24,2 proc., a sery o 27,5 proc.

„Do tego należy dodać ceny energii oraz wzrost kosztów pracy czy najmu lokali. W rozrachunku ekonomicznym brak podwyżek byłby trudny do zaakceptowania” – napisał w komentarzu cytowanym przez portal Daniel Kostecki z CMC Markets.

Jak przyrządzić domową pizzę?

Podstawowy przepis na placek jest prosty do wykonania. A zatem…

Jakie składniki będą potrzebne?

Ciasto (2 porcje):

- 250 g mąki,
- 130 ml wody,
- 4 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- łyżeczka cukru,
- ulubione dodatki (np. szynka, kukurydza, ananas, kiełbasa, ogórek kiszony, pieczarki itp.).

Sos pomidorowy (należy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę za pomocą blendera):

- 200 ml passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- suszone oregano, pieprz i sól (do smaku, według upodobań).

Przygotowanie:

Krok 1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Gotowe, rozwałkowane ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i ułóż na niej równomiernie wszystkie ulubione składniki. Następnie piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi zarumienią się na złoty kolor.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Xyz 10.02.2023 13:38
Wincyj drożdży... Wincyj redakcjo... Polecam sprawdzić ile daje się drożdży na kilogram mąki... Mianowicie 1-2g świeżych... Ułatwię wam to... Poza tym cukru się nie daje. Sos do pizzy to przetarte pomidory. Ewentualnie z odrobina soli morskiej. Bez zbędnych polepszaczy... Dobry pomidor sam się broni... Ciasto "na dziś" fermentuje ok 5-6godzin... Godzinę to drożdżówka babci wyrasta... Standardem jest 24h zimnej fermentacji... Po tym wszystkim możemy mówić o pizzy. Choć w piekarniku najlepiej piec na wcześniej nagrzanym kamieniu a nie blaszce... Tyle w temacie. Polecam nie kopiować bzdur z internetów. P. S. Wolność słowa redakcjo...

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Izerbejdżan
zbiórka
Poradnia
trio jaz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Tłuste lubańskie koty i rozwalający się obelisk,wstydu nie mająData dodania komentarza: 3.08.2025, 12:41Źródło komentarza: Lubań oddał hołd bohaterom Powstania WarszawskiegoAutor komentarza: Temida.Treść komentarza: Wiadomo. Sobota wieczór, rozbawione nie panujący nd pojazdem kierowca, alkohol. 1,8 promila to kilka godzin zabawy. Nikt nie zauważył? Nikt nie zaprotestował jak wsiadał do pojazdu? Norma wśród naszych współobywateli z powiatu lubańskiego. I z okolic. Dziś pozdrawiam ponownie z zasłużonego wypoczynku. Troszkę w skrócie, ale będę dziś kontynuowała temat dotyczący zasług, oraz pewnych okoliczności otaczających tak uwielbianych przez prawie połowę społeczeństwa - postaci. Otóż jak sami zauważyliście, były premier, Mateusz Morawiecki, ma zmienne poglądy. Najbardziej widoczne to było, jak ktoś śledził jego wystąpienia w Parlamencie Europejskim, a następnie, zupełnie rzucał zupełnie inne słowa na ten sam temat, na naszym krajowym podwórku. Dziś, kilka słów, o tym panu z innej, nieznanej Wam "beczki". Otóż szukałam w przestrzeni internetowej jakieś informacje o prywatnych relacjach byłego pana premiera z osobami innego pochodzenia, innej religii, oraz ich mocodawców. Nie ma. Wszystko wyczyszczone. Ale kto szuka, ten znajdzie .Otóż na naszym łez padole żyje sobie całkiem dobrze charyzmatyczny rabin Shmuley Boteach. Ma on za sobą piękną kartę, jako rabin studentów w Oxfordzie. On sam znany był z tego , że otwarcie popierał społeczność LGBT . I co ciekawe, czytam w notce na jego temat, że prowadził sklep z koszernymi gadżetami erotycznymi. Chyba także dlatego Shmuley Boteach jest jednym, wśród 50 najbardziej wpływowych rabinów na świecie. Chwali się w necie wspólnymi fotografiami także z Andrzejem Dudą, oraz łódzkim kardynałem Rysiem. Ów rabin onegdaj zjadł wspólną kolację z Mateuszem Morawieckim , o której tak wspomina na portalu Facebook: "Miałem dziś wieczorem (koszerną) kolację z polskim premierem Mateuszem Morawieckim - łaskawie wysłuchał moich obiekcji co do polskiej ustawy o Holokauście i przedstawił własne spojrzenie na kwestie polskiego cierpienia doznanego od nazistów. Jest to człowiek inteligentny i ciepły , który głęboko zna historię, i którego dzieci uczęszczały do szkół żydowskich". Na pewno wielu z Was, wzrusza od tej chwili ta ojcowska troska, o przyszłość dzieci ? Warto znać obce języki, by spokojnie wyszukiwać w przestrzeni internetowej takie oto smaczne kawałki. Ów rabin nie zwykł wymazywać swoich wpisów na Fb, stąd dziś moja notatka. Przypominam, że w swoich felietonach poruszam także trudne tematy, ale opisuję za to tylko te zdarzenia i fakty, które można znaleźć w oficjalnej przestrzeni medialnej- które układają się w pewien trend, który nazywam po swojemu i w takiej właśnie formie dzielę się jego opisem z Wami. Copyright @ TemidaData dodania komentarza: 3.08.2025, 11:57Źródło komentarza: Pijany kierowca nie opanował auta. Trzy rozbite samochody w Henrykowie LubańskimAutor komentarza: ??Treść komentarza: Ale władza gminy Lubań takie ujawnienie nie pasuje chyba mają coś do ukryciaData dodania komentarza: 3.08.2025, 11:40Źródło komentarza: Jawność w praktyce. Zarobki, auta i kredyty władz LeśnejAutor komentarza: polTreść komentarza: Tym raze nasze duchowienstwo nie zarobilo na tej imprezie i nie pojawilo sie .Bo na nieszczesciu i szczesci obywateli zarabia na mszy swietej .A tak po co mieli by byc,Data dodania komentarza: 3.08.2025, 10:07Źródło komentarza: Lubań oddał hołd bohaterom Powstania Warszawskiego
ReklamaPowiat Lubań
Reklama