Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 3 maja 2024 21:03
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Dziś Dzień Tosta

Ciepły, chrupiący i pachnący chleb podgrzany w tosterze to świetne śniadanie na początek dnia. Dziś tost obchodzi swój dzień.
Dziś Dzień Tosta

Tost to kromka pieczywa pszennego, podpieczona w tosterze. Gotowy tost powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący. Co ciekawe tosty podaje się na ciepło, po wystygnięciu przestają być tostami.

Pieczywo przeznaczone specjalnie do wyrobu tostów to tzw. „chleb tostowy” charakteryzuje się miękkim i elastycznym miękiszem, który po odpieczeniu w tosterze staje się chrupiący, oraz ma bardzo cienką skórką. Pierwsze chleby tostowe wypiekano we Francji i w Holandii już w II połowie XVIII wieku.

Tosty mogą być podawane na słodko, np. z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie – z kawiorem. Tost z masłem i dżemem jest składnikiem typowego angielskiego śniadania. Jednak Polacy mają nieco inne podejście do tostów. W naszym kraju na popularności zyskały opiekacze do chleba tostowego. Kanapki przyrządzone z dwóch kromek chleba tostowego, zazwyczaj przełożone żółtym serem i szynkom to coś co naprawdę lubimy. 

Tosty francuskie to jeszcze inna potrawa – kromki dowolnego pieczywa macza się w jajkach roztrzepanych z mlekiem i smaży obustronnie na patelni posmarowanej tłuszczem. 

Dziś Dzień Tosta więc nie krępujcie się spróbować wszystkich odmian tego dania. Smacznego! 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama