Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 9 czerwca 2025 06:45
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Świąteczna, kolorowa sałatka z szynką, gruszką, roszponką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem

Na świątecznym stole goszczą przede wszystkim tradycyjne potrawy jak czerwony barszcz z uszkami, karp i pierogi z grzybami i kapustą. Ale nie powinno zabraknąć też sałatek, które są świetną alternatywą dla dość ciężkostrawnego świątecznego jedzenia. Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczna sałatka jarzynowa, wypróbuj nasz przepis!
Świąteczna, kolorowa sałatka z szynką, gruszką, roszponką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem

Popularne świąteczne sałatki zwykle nie należą do niskokalorycznych, dlatego warto postawić także na te lżejsze i delikatniejsze – bardziej w wersji fit. Kolorowa sałatka z szynką, gruszką i roszpunką oraz dodatkiem orzechów włoskich i marynowanego buraka, na pewno znajdzie swoich zwolenników i to nie tylko wśród osób dbających o linię. Świetnie sprawdzi się jako przekąska między głównymi posiłkami oraz jako dodatek do świątecznych dań. – Aby sałatka miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. z linii Kurpiowskie Specjały, która nie zawiera glutenu, glutaminianu sodu, fosforanów dodanych i sztucznych przeciwutleniaczy. Szynka jest wyjątkowo soczysta i krucha, a jej walory smakowe sprostają nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Sprawdzi się również jako samodzielny przysmak na talerzu wędlin – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sałatka z szynką, gruszką, roszpunką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem, podawana z podpłomykami

Składniki:

  • 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

  • 1 słoiczek marynowanych buraków

  • 1 gruszka

  • 1 figa

  • garść orzechów włoskich

  • garść roszpunki

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • olej z rzepaku tłoczony na zimno

  • sól i pieprz

  • 300 g mąki

  • 300 g jogurtu

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.

Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
festiwal nowogrodziec
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama