Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 16 czerwca 2025 05:44
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi. Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill.
Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:

  • 300 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Składniki na krem:

  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.

Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.

Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

*Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.

**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill

Składniki:

  • 115 g masła
  • 180 g brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 220 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 g cynamonu
  • 1 g mielonych goździków
  • 275 g wrzącej wody
  • 115 g wędzonych śliwek
  • 115 g rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.

***

Jeśli jednak z siedzeniem w kuchni nam nie po drodze, zawsze można sięgnąć po pewne ułatwienia. Jednym z nich jest zamówienie gotowych świątecznych potraw z restauracji. Ten gest jest jednocześnie wielkim wsparciem dla zmagających się z kryzysem miejsc.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
gry
głosowanie
Henryki 2025
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: xyzTreść komentarza: Imiona świętych, to niech noszą kościoły. Tak sobie myślę, że szkoła powinna uczyć, opierając się na faktach i nauce, i pośrednio sprawiać, by młodzi ludzie identyfikowali się ze swoim regionem i czuli dumę, że są Dolnoślązakami. I właśnie imię takiej lokalnej postaci, powinna nosić szkoła, bo to wiąże ją z regionem gdzie jest. Nadanie szkole imienia jakiegoś tam świętego, to pójście na łatwiznę, bo teoretycznie nie będzie budził kontrowersji (przecież każdy Polak to katolik, nie?), a że mamy w Radostowie świetną ochotniczą straż pożarną, no to nie trzeba było zbytniego wysiłku intelektualnego na patrona szkoły. To taka robota na odwal i po najmniejszej linii oporu. Czy np., co prawda nie bezpośrednio związany z Radostowem, ale z niedalekimi stronami, Caspar Schwenkfeld nie jest godzien by jego imieniem nazwać szkołę? Nikt o nim nie słyszał? To poszuka, kto to i skąd on. I właśnie o to chodzi. Tak wrasta się i identyfikuje ze swoimi okolicami. Pewnie znalazło by się jeszcze parę osób z historii naszych stron, godnych by ich imię nosiły szkoły.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 19:16Źródło komentarza: Święty Florian patronem szkoły. Doniosła chwila w RadostowieAutor komentarza: KrystynaTreść komentarza: Miasto Lubań to Rynek i przyległe do niego ulice, Osiedle i reszta dzielnic traktowane są jako dodatek .Nie napiszę że ""Kiedyś "" to na nogach chodzili teraz jak nie ma samochodu to straży miejskiej nie widaćData dodania komentarza: 15.06.2025, 18:24Źródło komentarza: Nowy komendant Straży Miejskiej w Lubaniu. To była formalnośćAutor komentarza: xyzTreść komentarza: Ile kosztowało to lookowanie produktu? Ten tekst to nie informacja, tylko zawoalowany werbunek.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 18:22Źródło komentarza: Trzydniowy program o prawdziwym wielbieniu BogaAutor komentarza: DorkaTreść komentarza: Twoim moczem cuchnie w całym Świeradowie.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 17:40Źródło komentarza: Referendum w Świeradowie-Zdroju. Czy burmistrz straci stanowisko?
ReklamaPowiat Lubań
Reklama