Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dziś obchodzimy Dzień Placków

Placki ziemniaczane, placki drożdżowe, langosz, tortilla, pizza. Dziś wcinamy placki bo 2 grudnia to ich święto.
Dziś obchodzimy Dzień Placków

Autor: Pixabay

Nie masz pomysłu na obiad? Może jakiś smaczny placek? 2 grudnia obchodzimy Dzień Placków. Placki mogą być różne. Ziemniaczane, z cukinii, langosz - czyli placek węgierski, tortilla, placki z jabłkami czyli racuchy. Podawane z pysznymi dodatkami czy sosami smakują naprawdę wyśmienicie. 

Dziś mamy dla Was przepis na pyszne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.

Składniki na ok. 10 placków:

3 cukinie (waga do ok. 800g)

1 cebula

1 jajko

ok. 5 - 6 łyżek mąki pszennej

sól, pieprz

olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie odcisnąć jak najwięcej wody z warzywa. 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. Wymieszać łyżką. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.

Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.

Przepis ze strony: kuchnia-domowa.pl


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Wystawa Magdalenki
noc muzeów
faza
koncert dla M
festiwal nowogrodziec
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama