Nie masz pomysłu na obiad? Może jakiś smaczny placek? 2 grudnia obchodzimy Dzień Placków. Placki mogą być różne. Ziemniaczane, z cukinii, langosz - czyli placek węgierski, tortilla, placki z jabłkami czyli racuchy. Podawane z pysznymi dodatkami czy sosami smakują naprawdę wyśmienicie.
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Składniki na ok. 10 placków:
3 cukinie (waga do ok. 800g)
1 cebula
1 jajko
ok. 5 - 6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie odcisnąć jak najwięcej wody z warzywa.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. Wymieszać łyżką. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.
Przepis ze strony: kuchnia-domowa.pl.
Napisz komentarz
Komentarze