Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 3 maja 2024 09:00
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Przed nami tłusty czwartek. Poznaj przepisy na pyszne pączki

Kończy się karnawał i zbliża się okres postu przed Wielkanocą. Dlatego w najbliższy czwartek będziemy obchodzić tłusty czwartek. Tego dnia dozwolone jest objadanie się, a w Polsce najchętniej sięgamy po pączki. Pyszne, mięciutkie i z nadzieniem. Jak zrobić je w domu? Poznaj kilka przepisów.
Przed nami tłusty czwartek. Poznaj przepisy na pyszne pączki

Autor: Pixabay

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dziś wybieramy raczej słodkie pączusie nadziewane adwokatem, marmoladą czy serowe. Można je kupić, a można również upiec samemu. Jak zrobić pyszne pączki na tłusty czwartek? Mamy kilka przepisów. 

Pączki serowe

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)

300g twarogu półtłustego

3 łyżki cukru

1/3 szklanki letniego mleka

1 łyżka masła lub margaryny

30g świeżych drożdży

2 jajka

1 żółtko

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Twaróg zmielić. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Pączki z nadzieniem różanym 

Składniki: 

1 kilogram mąki

10 żółtek

100 gram świeżych drożdży

1 łyżka cukru

400 ml. letniego mleka

150 gram masła

150 gram cukru pudru

szczypta soli

50 ml. wódki lub spirytusu

Dodatkowo:

500 gram różanej marmolady

cukier puder do posypania

olej lub tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: 

Z niewielkiej liści mąki, mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn, utarte żółtka z cukrem pudrem, oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, wlewamy roztopione masło, ponownie zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia, wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki , układamy marmoladę różaną, zlepiamy, szklanką ponownie wycinamy każdy pączek. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Pączki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Pączki w wersji light - pieczone 

Kto dba o linię robi to również w tłusty czwartek. Warto wówczas wypróbować przepis na pączki w wersji odchudzonej. 

Składniki:

250 g mąki tortowej, pszennej (lub w wersji zdrowszej: orkiszowej, pełnoziarnistej)

½ szklanki letniego mleka 

25 g drożdży

2 jajka

40 g miodu

½ łyżeczki soli

100 g oleju kokosowego

starta skórka z cytryny

nadzienie: ulubiona marmolada, budyń, owoce, czekolada

łyżka nasion chia, łyżka zarodków pszennych, 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy drożdże z miodem i zostawiamy na chwilę, po czym dodajemy letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by stał się płynny, po czym dodajemy do masy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól (jeśli chcemy, by pączki były zdrowsze, w zależności od upodobań dosypujemy otręby, nasiona chia, zarodki pszenne). Dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny, po czym delikatnie wyrabiamy (na początku drewnianą łyżką, później ręcznie). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Blat, na którym będziemy lepić pączki, posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z miski i kroimy je na około 10 części (jeśli chcemy mniejsze pączki, dzielimy na więcej części). Każdą delikatnie wyrabiamy (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy posmarować dłonie olejem kokosowym), a następnie spłaszczamy i rozciągamy na grubość około 2 cm. Na środek krążków nakładamy nadzienie, mocno sklejamy i układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem lub układamy w foremkach do wypiekania. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut, a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama