Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 16 czerwca 2025 05:32
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro
Reklama

Najprostsze przepisy na domowe przetwory: ogórki, powidła, buraczki

Zamknij smak i aromat lata w słoiku! Sprawdź, które przetwory najłatwiej zrobić samemu w domu.
Najprostsze przepisy na domowe przetwory: ogórki, powidła, buraczki

Autor: fot. iStock

Gdy warzyw i owoców jest pod dostatkiem, warto zastanowić się nad przygotowaniem zdrowych, domowych przetworów. Te na pewno przydadzą się zimą, gdy na rynku nie będą dostępne już sezonowe dobroci.

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
  • 2 łyżki wody
  • 150g cukru (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Na dno garnka wlać wodę i ułożyć śliwki. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 h, często mieszając. Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami. Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. Jeśli dodaliśmy cukier, należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją (jeszcze przez ok. 30 min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować. Gotowe powidła idealnie nadadzą się do kanapek lub do ciasta.

Ogórki z curry

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 płaskie łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 16 ziaren pieprzu
  • 4 listki laurowe

Przygotowanie:

Ogórki umyć bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odciąć im oba końce i cienko obrać ze skórki. Następnie każdą sztukę przekroić wzdłuż na cztery słupki. Do każdego słoiczka wsypać po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po cztery ziarna czarnego pieprzu. Dodać po jednym, małym listku laurowym. Ułożyć w słoikach słupki z ogórków. Do garnka wlać 3 szklanki wody. Wsypać około 3/4 szklanki cukru, jedną, płaską łyżkę soli kamiennej do przetworów oraz trzy płaskie łyżki przyprawy curry w proszku. Zagotować wodę z dodatkami. Mieszać ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Kolejno wlać 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadzić zalewę do wrzenia, a następnie od razu wyłączyć. Gotową zalewę wlewać do słoików, by całkowicie przykryć ogórki, ale zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.

Tarte buraczki

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie:

Buraki umyć pod zimną, bieżącą wodą i umieścić w dużym garnku. Większe sztuki powinny znaleźć się  na dnie garnka. Wlać do garnka tyle wody, by pokryć całe buraki. Przykryć przykrywką i gotować, aż zmiękną (w zależności od wielkości buraków od 40 do 70 minut Lekko przestudzone buraki obrać ze skórki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, by nie zafarbować dłoni. Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach (można skorzystać z maszynki). Starte egzemplarze umieścić ponownie w garnku. Wsypać pół szklanki cukru, jedną łyżkę soli kamiennej i wlać pół szklanki octu spirytusowego 10 %. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Dobrze wymieszane buraczki z dodatkami przełożyć do słoików, tak by nie było w nich pęcherzyków powietrza. Zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i mocno zakręć słoiki. Buraczki na zimę należy zapasteryzować. Można to zrobić w piekarniku. Słoiki umieścić w zimnym piekarniku i nastawić temperaturę grzania na 110 stopni. Czas pasteryzacji odlicza się dopiero od nagrzania się piekarnika. Słoiki pasteryzować do 20 minut. Gotowe są, gdy zakrętka po naciśnięciu palcem jest wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
gry
głosowanie
Henryki 2025
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: xyzTreść komentarza: Imiona świętych, to niech noszą kościoły. Tak sobie myślę, że szkoła powinna uczyć, opierając się na faktach i nauce, i pośrednio sprawiać, by młodzi ludzie identyfikowali się ze swoim regionem i czuli dumę, że są Dolnoślązakami. I właśnie imię takiej lokalnej postaci, powinna nosić szkoła, bo to wiąże ją z regionem gdzie jest. Nadanie szkole imienia jakiegoś tam świętego, to pójście na łatwiznę, bo teoretycznie nie będzie budził kontrowersji (przecież każdy Polak to katolik, nie?), a że mamy w Radostowie świetną ochotniczą straż pożarną, no to nie trzeba było zbytniego wysiłku intelektualnego na patrona szkoły. To taka robota na odwal i po najmniejszej linii oporu. Czy np., co prawda nie bezpośrednio związany z Radostowem, ale z niedalekimi stronami, Caspar Schwenkfeld nie jest godzien by jego imieniem nazwać szkołę? Nikt o nim nie słyszał? To poszuka, kto to i skąd on. I właśnie o to chodzi. Tak wrasta się i identyfikuje ze swoimi okolicami. Pewnie znalazło by się jeszcze parę osób z historii naszych stron, godnych by ich imię nosiły szkoły.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 19:16Źródło komentarza: Święty Florian patronem szkoły. Doniosła chwila w RadostowieAutor komentarza: KrystynaTreść komentarza: Miasto Lubań to Rynek i przyległe do niego ulice, Osiedle i reszta dzielnic traktowane są jako dodatek .Nie napiszę że ""Kiedyś "" to na nogach chodzili teraz jak nie ma samochodu to straży miejskiej nie widaćData dodania komentarza: 15.06.2025, 18:24Źródło komentarza: Nowy komendant Straży Miejskiej w Lubaniu. To była formalnośćAutor komentarza: xyzTreść komentarza: Ile kosztowało to lookowanie produktu? Ten tekst to nie informacja, tylko zawoalowany werbunek.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 18:22Źródło komentarza: Trzydniowy program o prawdziwym wielbieniu BogaAutor komentarza: DorkaTreść komentarza: Twoim moczem cuchnie w całym Świeradowie.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 17:40Źródło komentarza: Referendum w Świeradowie-Zdroju. Czy burmistrz straci stanowisko?
ReklamaPowiat Lubań
Reklama