Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 16 czerwca 2025 05:20
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Kapusta kiszona i ogórki małosolne, to jedne z najbardziej charakterystycznych w Polsce przysmaków. Wyjątkowe receptury na ich przyrządzenie, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować przetwory, aby smakowały wyśmienicie?
Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Autor: iStock

Dlaczego warto jeść kiszone przetwory?

Przede wszystkim dzięki bogactwu witamin C, K, A i E, które w naszym organizmie odpowiadają za wiele ważnych procesów. Działają przeciwzapalnie, hamują procesy starzenia się skóry, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, hamują krwawienie dziąseł i przyspieszają gojenie ran, obniżają poziom niebezpiecznego cholesterolu i podnoszą odporność na oparzenia słoneczne. Ich dobroczynne działanie dla zdrowia jest nieocenione. 

Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie?

Właśnie teraz, bo mamy sezon na kapustę i ogórki. Przygotowane latem, będą cieszyć nasze podniebienie nawet przez cały rok. Warto poświęcić czas na wykonanie choćby kilku słoików swojskich kiszonek, aby wykorzystać je później jako dodatek do obiadu lub bazę do przyrządzenia bigosu albo farszu do pierogów. Oto nasze propozycje przepisów na tradycyjne, babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszone, a także na kiszoną kapustę:

Ogórki małosolne

Należy zastosować zasadę „jeden do jednego”. Na każdy kilogram ogórków gruntowych potrzebny będzie jeden litr wody oraz jedna łyżka soli. Dodatkowo potrzebna będzie jedna gałąź kopru, jeden cały czosnek i jeden kawałek korzenia chrzanu. Przygotowanie jest dziecinnie proste.

1. Na dnie wysokiego naczynia należy ułożyć koper, czosnek oraz chrzan.
2. Ogórki umyć i odciąć ich końcówki z dwóch stron, a następnie również ułożyć je w naczyniu.
3. Dodać sól i zalać całość wrzątkiem.

Już po kilku godzinach ogórki małosolne nabierają charakterystycznego smaku i są gotowe do spożycia.

Ogórki kiszone

Przepis jest bardzo podobny do ogórków małosolnych. Należy zastosować te same składniki w identycznych proporcjach. Różnica polega na tym, że ogórki kiszone układa się w słoikach, zalewa zimną wodą i nie odcina się ich końcówek. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po dwóch tygodniach są ukiszone i gotowe do zjedzenia.

Kapusta kiszona

Będąc na zakupach, warto wybrać tę kapustę, która jest biała, dojrzała i twarda. Wybór naczynia do kiszenia zależy od naszych potrzeb - może to być duża beczka, słój lub wiaderko. Poniżej przykładowe proporcje, które również należy podzielić lub pomnożyć według własnych preferencji i odpowiednio do wybranego naczynia:

Składniki:

- 2 duże główki białej kapusty
- ¾ kilograma marchewki
- 1 stołowa łyżka kminku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. W naczyniu układać warstwami kolejno: kapustę, marchew i składniki sypkie; kapustę, marchew, składniki sypkie itd., aż do momentu wypełnienia naczynia, przy czym każdą warstwę należy ugniatać aż kapusta wypuści sok i zmięknie, zanim dołączymy kolejną.
3. Tak przygotowane warzywa należy przykryć szczelnie, najlepiej dociskając pokrywę czymś ciężkim, np. dużym kamieniem.
4. Fermentacja trwa ok. 2 miesięcy. Przez ten czas, codziennie rano i wieczorem, należy za pomocą np. drewnianego kija ubijać kapustę, aby na dno naczynia dopuścić świeże powietrze a gazom powstałym w wyniku procesu pozwolić ulecieć.

Po upływie wskazanego w przepisie czasu, kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia. Można przełożyć ją do mniejszych słoików i spożyć w późniejszym okresie, najpóźniej do wiosny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Anna 16.07.2021 18:24
do ogórków koniecznie liscie dębu,wiśni albo pożeczki bo kapiszony wyjdą z ogórków a do kapusty liść lałrowy i angielskie ziele,cukru nie daje a kapuste w woreczkach przechowuje w zamrażarce , jest świeża po rozmrożeniu

Józef 16.07.2021 17:37
Jak w tej kiszonej kapuście jest kminek to ona jest *** warta

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
gry
głosowanie
Henryki 2025
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: xyzTreść komentarza: Imiona świętych, to niech noszą kościoły. Tak sobie myślę, że szkoła powinna uczyć, opierając się na faktach i nauce, i pośrednio sprawiać, by młodzi ludzie identyfikowali się ze swoim regionem i czuli dumę, że są Dolnoślązakami. I właśnie imię takiej lokalnej postaci, powinna nosić szkoła, bo to wiąże ją z regionem gdzie jest. Nadanie szkole imienia jakiegoś tam świętego, to pójście na łatwiznę, bo teoretycznie nie będzie budził kontrowersji (przecież każdy Polak to katolik, nie?), a że mamy w Radostowie świetną ochotniczą straż pożarną, no to nie trzeba było zbytniego wysiłku intelektualnego na patrona szkoły. To taka robota na odwal i po najmniejszej linii oporu. Czy np., co prawda nie bezpośrednio związany z Radostowem, ale z niedalekimi stronami, Caspar Schwenkfeld nie jest godzien by jego imieniem nazwać szkołę? Nikt o nim nie słyszał? To poszuka, kto to i skąd on. I właśnie o to chodzi. Tak wrasta się i identyfikuje ze swoimi okolicami. Pewnie znalazło by się jeszcze parę osób z historii naszych stron, godnych by ich imię nosiły szkoły.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 19:16Źródło komentarza: Święty Florian patronem szkoły. Doniosła chwila w RadostowieAutor komentarza: KrystynaTreść komentarza: Miasto Lubań to Rynek i przyległe do niego ulice, Osiedle i reszta dzielnic traktowane są jako dodatek .Nie napiszę że ""Kiedyś "" to na nogach chodzili teraz jak nie ma samochodu to straży miejskiej nie widaćData dodania komentarza: 15.06.2025, 18:24Źródło komentarza: Nowy komendant Straży Miejskiej w Lubaniu. To była formalnośćAutor komentarza: xyzTreść komentarza: Ile kosztowało to lookowanie produktu? Ten tekst to nie informacja, tylko zawoalowany werbunek.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 18:22Źródło komentarza: Trzydniowy program o prawdziwym wielbieniu BogaAutor komentarza: DorkaTreść komentarza: Twoim moczem cuchnie w całym Świeradowie.Data dodania komentarza: 15.06.2025, 17:40Źródło komentarza: Referendum w Świeradowie-Zdroju. Czy burmistrz straci stanowisko?
ReklamaPowiat Lubań
Reklama