Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 7 sierpnia 2025 02:36
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro
Reklama

Szakszuka na śniadanie - istne niebo w gębie

Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!
Szakszuka na śniadanie - istne niebo w gębie

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 70 g kiełbasy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • czerwona cebula
  • świeże pieczywo

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić trzy wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix marki Eisberg. Podawać ze świeżym pieczywem.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Smakosz 10.11.2020 09:44
A co z cebulą?

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Izerbejdżan
Poradnia
trio jaz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama