Co na obiad?

  • 21.01.2021, 12:33 (aktualizacja 25.01.2021, 17:39)
  • sfera group
Co na obiad? sfera group

Podziel się:

Oceń:

Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to przepis na lekkie danie, które z pewnością pozwoli odkryć klasyczny ryż na nowo!

Przepis marki Britta

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację

Składniki:

  • 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)
  • 200 g szpinaku grubo krojonego
  • 10 szt pomidorów suszonych posiekanych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 100 g bułki tartej
  • 30 g parmezanu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Metoda:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto.

Smacznego!

sfera group

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe