Przepis ma święta: Wielkanocny mech

  • 06.04.2020, 17:20 (aktualizacja 06.04.2020, 17:24)
  • Informacja Prasowa
Przepis ma święta: Wielkanocny mech

Podziel się:

Oceń:

Nie ma co ukrywać, tegoroczne święta bez wątpienia będą nietypowe. Dla zdrowia i bezpieczeństwa naszych najbliższych musimy oswoić tę perspektywę, robiąc wszystko, aby umilić ten świąteczny czas. Dobrym pomysłem na sprawienie radości – partnerowi, pociechom czy rodzicom, niech będzie z pieczołowitością przygotowany rarytas - Wielkanocny mech zda egzamin na szóstkę.

Wielkanocny mech

Składniki:

Ciasto

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

2 szklanki mąki krupczatki

¾ szklanki cukru

1 szklanka oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

250 g serka mascarpone

200 g śmietany kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z jednej laski wanilii

Sposób przygotowania:

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.

Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

Informacja Prasowa

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe