Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym
Składniki:
Klopsiki;
200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie szpinaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
4 łyżki mąki z ciecierzycy
sól i pieprz
oliwa
Ratatouille:
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka czerwonego octu winnego
suszony tymianek
sól i pieprz
oliwa
Sos pomidorowy:
sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
sól i pieprz
oliwa
Wykonanie:
Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze