Podczas festiwalu odbył się kulinarny konkurs. Nasi goście przygotowali również stoiska z tradycyjnymi wyrobami. Na stołach pojawiły się wyroby pierogowe, pierogopodobne, ziemniaczane, nalewki domowe oraz po raz pierwszy w historii festiwalu, domowe wypieki i ciasta z owoców sezonowych. Celem imprezy organizowanej przez Miejski Dom Kultury w Lubaniu była popularyzacja kultury tradycyjnej we wszystkich jej przejawach, głównie poprzez prezentację muzycznego folkloru. Ideą imprezy jest pokazywanie wszystkim największego bogactwa Dolnego Śląska – ludowych tradycji i zwyczajów jego mieszkańców. Dzięki ciekawej i różnorodnej propozycji repertuarowej oraz towarzyszącej festiwalowi atmosferze, FolkArt zdobyły sobie opinię ważnego wydarzenia kulturalnego oraz jednego z najbardziej interesujących i prestiżowych przeglądów.
Komisja oceniała uczestników w czterech kategoriach:
I kategoria: przegląd muzyki ludowej
I miejsce i Złote Łużyckie Skrzypce: Zespół Łużyczanki
II miejsce i Srebrne Łużyckie Skrzypce: Zespół Lasowianie
III miejsce i Brązowe Łużyckie Skrzypce: Zespół Cisowianki
II kategoria: wyroby pierogowe, pierogopodobne i ziemniaczane
I miejsce: Zespół Milikowianki za pierogi z czerwoną borówką
II miejsce: Zespół Łużyczanki za pierogi z marchewką i miodem
III miejsce: Zespół Zagajnik za pierogi kresowe
III kategoria: nalewki domowe
I miejsce: Zespół Rybniczanki za nalewkę z cynamonem i imbirem
IV kategoria: wypieki i ciasta z owoców sezonowych
I miejsce: Zespół Echo Bukowiny za ciasto ze śliwkami
Napisz komentarz
Komentarze