Prawdopodobnie wiesz już o kwasach omega-3. Ale równie ważne są kwasy tłuszczowe omega-6, inny rodzaj zdrowego tłuszczu, który budzi pewne kontrowersje. Oto, co musisz wiedzieć.
Czym są kwasy tłuszczowe omega-6?
Wiele źródeł naukowych, opisuje kwasy tłuszczowe jako łańcuchy atomów węgla z przyłączonymi atomami wodoru i charakterystyczną charakterystyczną kwasową grupą chemiczną na jednym końcu. Są one klasyfikowane według ich długości i tego, czy wolne wiązania węglowe są wykorzystane - to jest to, co oddziela tłuszcze nasycone od tych, które są nienasycone.
Jaka jest różnica między kwasami tłuszczowymi nasyconymi, a nienasyconymi?
Łatwym sposobem na zapamiętanie różnicy między tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi jest to, że tłuszcze nienasycone są zazwyczaj płynne w temperaturze pokojowej. Dzieje się tak, ponieważ mają one albo jedno nienasycone wiązanie węgla w cząsteczce (znane jako tłuszcz jednonienasycony) lub więcej niż jedno (tłuszcz wielonienasycony). Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do tej drugiej kategorii i są tak nazwane, ponieważ ostatnie wiązanie podwójne znajduje się sześć węgli od końca cząsteczki. Tłuszcze nasycone, z drugiej strony, są zazwyczaj stałe w temperaturze pokojowej, ponieważ ich cząsteczki są nasycone cząsteczkami wodoru.
Korzyści zdrowotne i konsekwencje spożywania kwasów tłuszczowych omega-6
Wiesz już, że spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 przynosi niezliczone korzyści zdrowotne, takie jak wzmocnienie funkcji mózgu, poprawa przepływu krwi, a nawet wydłużenie życia. Zarówno kwasy tłuszczowe omega-6, jak i omega-3 wytwarzają w organizmie cząsteczki sygnalizacyjne, które są niezbędne dla odporności, regulacji ciśnienia krwi, stanów zapalnych, kontroli cukru we krwi i funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Problemy wkradają się jednak, gdy stosunek tych kwasów jest zachwiany.
Stosunek kwasów omega-3 do omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-6 są zazwyczaj uważane za prozapalne, gdy stosunek ich spożycia przekracza spożycie kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety, dla wielu Polaków tak właśnie jest. Badania pokazują, że ludzie ewoluowali na diecie, która zawierała 1:1 stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Obecnie, polska dieta jest bardziej zbliżona do stosunku 15:1 lub jeszcze wyższego. Jednym z powodów jest to, że wielonienasycone tłuszcze, takie jak olej kukurydziany, olej czy słonecznikowy są często używane do smażenia żywności i używane w przetworzonej żywności.
Spożywanie zbyt wielu kwasów omega-6 może stanowić problem problemem, ponieważ są one znane z przekształcania kwasu linolowego w kwas arachidonowy, cząsteczkę, która jest prekursorem stanu zapalnego. Zauważa jednak, że ważne jest, aby pamiętać, że stan zapalny jest niezbędny do przetrwania i nie zawsze jest zły. Nagły stan zapalny daje organizmowi sygnał, że coś złego dzieje się w ciele i prowadzi do natychmiastowej reakcji. Jednak przewlekły stan zapalny może być początkiem innych chorób przewlekłych.
Jakie jest zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega-6?
Zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 dla dorosłych wynosi 17 gramów dziennie dla mężczyzn i 12 gramów dziennie dla kobiet. Dla porównania,100 gramów orzechów włoskich zawiera około 12 gramów kwasów omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdują się w olejach roślinnych, takich jak wysokiej jakości olej słonecznikowy, kukurydziany i sojowy, a także w orzechach włoskich, pestkach dyni i tofu. Być może zastanawiasz się: Czy olej słonecznikowy jest zły? Żaden produkt spożywczy sam w sobie nie jest ani 'zły', ani 'dobry' dla nas; znaczenie ma wielkość porcji i częstotliwość spożycia.