Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 1 sierpnia 2025 19:20
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Chłodnik ogórkowo-miętowy

Lipcowa pogoda nas nie rozpieszcza, na zmianę leje, później słońce i znowu deszcz, do tego duchota. W takie dni najczęściej nie mamy ochoty na przygotowywanie skomplikowanych, ciepłych potraw, stąd idealnym pomysłem na obiad lub kolację jest chłodnik. Tym bardziej, że sezon ogórkowy w pełni.
Chłodnik ogórkowo-miętowy

Aksamitna zupa na bazie ogórka i jogurtu naturalnego z pewnością nasyci nasze podniebienie. Dzięki chrupiącym grzankom chłodnik będzie pożywnym daniem, a świeży szczypiorek i aromatyczna mięta dodadzą mu wyrazistego smaku i prawdziwego orzeźwienia.

Składniki na 4 porcje:

  • ogórki zielone – 700 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • mięta – średni pęczek
  • szczypior – ½ pęczka
  • jogurt naturalny – 800 g
  • cukier – 1 płaska łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Izerbejdżan
zbiórka
Poradnia
trio jaz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
ReklamaPowiat Lubań
Reklama