Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 6 maja 2024 06:30
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dzień placka ziemniaczanego. Poznaj przepis Magdy Gessler na to pyszne danie

Dziś obchodzimy Dzień placka ziemniaczanego. Chyba nie ma osoby, która nie lubi tego dania. Każdy ma na nie swoją recepturę. Jedno jest pewne, placek musi być chrupiący i puszysty. Przepis na idealne placki ziemniaczane zdradziła również znana restauratorka Magda Gessler. Warto wypróbować dziś na obiad.
Dzień placka ziemniaczanego. Poznaj przepis Magdy Gessler na to pyszne danie

Autor: Pixabay

Wydaje się, że zrobienie placków ziemniaczanych jest bardzo proste, ale nie zawsze się nam udają. Idealny placek powinien mieć chrupiącą skórkę i być puszysty w środku. Jakiś czas temu przepis na to pyszne danie zdradziła znana restauratorka Magda Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje", którą pokochało miliony Polaków zna mnóstwo przepisów i chętnie się nimi dzieli. Ten na placki ziemniaczane jest prosty i nie wymaga ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych. Koniecznie musicie go wypróbować. 

Przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane: 

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki oraz cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę wylewamy na sitko i odciskamy nadmiar wody. Do startych ziemniaków i cebuli, dodajemy jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie z naczynia nad którym odciskaliśmy ziemniaki, odlewamy sok i pozostawiamy samą skrobię ziemniaczaną. Skrobia musi zostać dodana do masy ziemniaczanej razem z jedną łyżką śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej lub smalec na patelni. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kształt i grubość jest dowolna, wszystko zależy od naszych upodobań. Placki smażymy tak długo, aż ich skórka stanie się chrupiąca. 

Danie można podać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Placki ziemniaczane będą się też świetnie komponować z gulaszem czy innym sosem mięsnym. 

Smacznego! 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Kika 14.11.2019 20:33
A ja słyszałam że do piekarnika po Kika

Rolnik 13.11.2019 11:16
Przede wszystkim dobra odmiana ziemniaków, a nie jakiś chłam z kauflandu czy biedronki itp ?

RGD 14.11.2019 22:41
Prawda .Ziemniaki z marketow sa trujace ! Wszystkie z zielonymi plamami zawieraja solanine ,ktora jest trujaca . Takiego ziemniaka trzeba wywalic w całosci . Solanina niszczy nerki , watrobe , trzustke ,dlatego nie warto ryzykowac ,bo opieka medyczna w naszym kraju jest w opłakanym stanie a bedzie jeszcze gorzej !

Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama