Przepis kulinarny - Piróg biłgorajski

  • 16.11.2021, 16:52 (aktualizacja 16.11.2021, 16:59)
  • Informacja Prasowa
Przepis kulinarny - Piróg biłgorajski

Podziel się:

Oceń:

Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje.

Przepis kulinarny marki Halina.
Piróg biłgorajski

Składniki:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 200g kaszy gryczanej marki Halina
  • 600g ziemniaków
  • 300g twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Metoda:

Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.

Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C.

Informacja Prasowa

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe