Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 13 lipca 2025 10:42
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę

Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia. Klasyczna tarta dyniowa podawana jest tam na słodko jako deser. Równie smaczna jest jednak także jej wersja wytrawna. Tarta z masą jajeczną z dynią, serem camembert i porem to świetny pomysł na pożywną kolację nie tylko w halloweenowy wieczór.
Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę

Przygotowanie tarty wbrew pozorom nie jest trudne. Jest tylko kilka zasad, których należy się trzymać.

– Podstawą udanej tarty jest kruche ciasto, które powinno rozpływać się w ustach, nie może być zbyt twarde ani rozmiękłe od nadmiaru wilgoci z farszu – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Sekret udanego ciasta kruchego tkwi w dobrych składnikach – świeżych jajach, lekkiej, przesianej mące i dobrej jakości tłuszczu. Bardzo ważna jest struktura surowego ciasta. Składniki nie powinny połączyć ze sobą na jednolitą, gładką masę. Nie należy więc ciasta kruchego zbyt długo zagniatać, a jedynie wymieszać ze sobą składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Pamiętajmy, że kruche ciasto lubi chłód. I to już od samego początku. Wszystkie składniki powinny być więc bardzo zimne, włącznie z miską, w której będzie ugniatane ciasto. Z tego też względu malakser stanowi lepsze rozwiązanie niż zagniatanie ręczne, unikniemy bowiem ogrzewania ciasta dłońmi. Po wymieszaniu składników ciasto wkładamy do lodówki, dobrze jest też je ponownie schłodzić po wyłożeniu w formie, zanim przystąpimy do pieczenia.

– Temperatura ma również znacznie w momencie łączenia jajek z duszonymi warzywami – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jeśli wrzucimy jajka bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, na której mamy bulgoczącą dynię, jest duże prawdopodobieństwo, że się zetną. Dobrze jest farsz przełożyć do miski, lekko ostudzić, a jajka wcześniej zmieszać ze śmietaną. Taki jajeczno-śmietanowy sos powoli wlewamy do purée z dyni i pora.

Tradycyjny amerykański pumpkin pie swój wspaniały aromat zawdzięcza mieszance korzennych przypraw. Także w tarcie wytrawnej nie powinno ich zabraknąć. Jajeczno-dyniowe nadzienie nabierze charakteru, jeśli doprawimy je gałką muszkatołową, pieprzem i imbirem. Kropką nad „i” będą świeże zioła.

Przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)

Składniki na nadzienie:

  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
  • 200 ml wody
  • 70 g śmietany 18%
  • 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)
  • ser camembert, pokrojony w 1 cm kostkę (całe opakowanie)

Przyprawy na nadzienie:

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego

Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać jedno jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 2h do lodówki.

Blachę do tarty posmarować masłem. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu na grube wióry. Następnie przełożyć je do formy do tarty i ugniatając, wyłożyć całą blaszkę łącznie z brzegami (ciasto można również rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie, partiami układać w formie). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 20 min (200°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 5 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C.

Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę, pora pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło (można dolać odrobinę wody, aby masło nie zaczęło się przypalać). Następnie dodać pokrojoną dynię, pora i resztę wody. Całość doprawić. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i sprawdzić, czy dynia nabrała miękkości. Jeżeli tak, należy ugnieść ją na papkę, po czym smażyć bez przykrycia do odparowania wody. Przełożyć do garnka lub miski, poczekać aż delikatnie ostygnie. W tym czasie, w osobnym kubku, wymieszać śmietanę z jajkami. Następnie tak otrzymany sos dodawać partiami do usmażonej dyni z porem.

Na wierzchu podpieczonej, ostudzonej tarty równomiernie wyłożyć nadzienie dyniowe. Piec 20 min w temperaturze 170°C w trybie góra-dół. Po upływie czasu, tartę posypać pokrojonym camembertem, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i podpiekać dodatkowe 15 minut, również w trybie góra-dół.

Tartę należy podawać ostudzoną, można udekorować pokrojonym, świeżym tymiankiem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Henryki 2025
Izerbejdżan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: I wszystko podane jak na tacy, ciekawe, co zrobi policja? Bo prewencji jakoś nie widać, ale świętowanie na zamku Czocha... już TAK! I to jakie fotki z imprezyData dodania komentarza: 13.07.2025, 10:16Źródło komentarza: Mercedes utknął w przydrożnym ogrodzie. Kierowca uciekłAutor komentarza: SąsiadTreść komentarza: No i właśnie w nocy z piątku na sobotę jakiś samochód nie wyrobił zakrętu i ściął ogrodzenie a bardziej słupek Punktu Obsługi Klientów TAURON przy ul. Kościuszki 11A. Czy to czasami nie ten sam? Monitoring na pewno pokaże "dzielnego" kierowcę.Data dodania komentarza: 13.07.2025, 10:13Źródło komentarza: Mercedes utknął w przydrożnym ogrodzie. Kierowca uciekłAutor komentarza: KaziuTreść komentarza: Amanda bo w Lubaniu liczą się z kasą a w gminie nie po co wieśniakam drogi czyszczenie rzek lepiej się bawić szkoda jak pani wójtowa była radna na takie biby na bogato się nie zgadzała nawet biby symboliczne to była na nieData dodania komentarza: 13.07.2025, 09:18Źródło komentarza: Wystartowały Henryki 2025! Mimo deszczowej aury nastroje dopisująAutor komentarza: Sutener+Treść komentarza: No cóż. Czekamy na więcej. Kiedy w końcu przeczytamy, że w godzinach nocnych zmieciono z pasów przechodnia, który nie zdążył uciec przed pędzącym bolidem. Szanowna Policjo. Obudź się w końcu i weź za tych ***I co dzień w dzień szaleją w okolicach Kauflandu, Lidla. Głuchy by usłyszał a niewidomy dostrzegł, a Wy oczywiście o niczym nie wiecie. Na co czekacie, na śmierć przypadkowej osoby?Data dodania komentarza: 13.07.2025, 05:54Źródło komentarza: Mercedes utknął w przydrożnym ogrodzie. Kierowca uciekł
ReklamaPowiat Lubań
Reklama