Czas na rabarbar. Przepisy na ciasto, kompot, dżem i sałatkę

  • 05.06.2021, 16:33 (aktualizacja 05.06.2021, 17:04)
  • News4Media
Czas na rabarbar. Przepisy na ciasto, kompot, dżem i sałatkę iStock

Podziel się:

Oceń:

Kwaśny i zdrowy. Nadeszła pora na rabarbar i tym samym pora na kompoty czy ciasta z tym warzywem.

Obecny jest już na targowiskach i sklepach od jakiegoś czasu, choć cena niespecjalnie zachęca do kupna. Kilogram rabarbaru kosztuje ok. 12 złotych, ale można znaleźć oferty też i za 6 złotych. Lecz nawet przy wyższej cenie warto rabarbar kupić, bo to stała pozycja w letnim menu. Można dodać go do sałatek, piecze się z nim ciasta, a przede wszystkim w letnie dni sprawdzi się w postaci kompotu. I jeszcze jedno: rabarbar otwiera sezon na robienie dżemów. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Sałatka z kurczakiem i rabarbarem

Składniki:

  • rabarbar,
  • oliwa,
  • przyprawy, sól, pieprz,
  • filet z kurczaka,
  • oliwa,
  • czosnek,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • koper,
  • pomidory koktajlowe
  • sałata.

Mięso z kurczaka należy przyprawić i ugrillować lub upiec, a następnie pokroić w kostki. Potem kurczak wraca na patelnię, ale dodajemy do niego rabarbar – połowę łodygi pokrojonej w kostkę podobnej wielkości, jak mięso. Wszystko lekko podsmażyć przez parę minut. Majonez, jogurt i czosnek mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę oliwy.

Do salaterki wkładamy sałatę (może być miks sałat), pokrojone pomidory, a na to zawartość patelni wraz z wytrąconym wywarem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koprem.

Placek z rabarbarem

Składniki:

  • rabarbar,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Umyty i obrany rabarbar kroimy na plastry o grubości ok 1 cm i zajmujemy się ciastem. Mieszamy najpierw suche składniki, a następnie dodajmy mokre. Całość ma połączyć jogurt. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę i układamy na wierzchu rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • półtora litra wody.

Wodę z cukrem zagotować, a następnie dodać umyty i pokrojony rabarbar. Po ponownym zagotowaniu trzymać na ogniu przez ok. 10 – 15 minut. Podawać schłodzony. Można dodać listek mięty.

Dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 500 g cukru.

Umyty, pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odczekać ok. 15 minut i zacząć to powoli gotować. Najpierw na większym ogniu, następnie na mniejszym. Co jakiś czas należy zawartość garnka przemieszać. Powinno się to gotować około godziny, aż odparuje woda i całość zgęstnieje. Po ostudzeniu zawartość garnka przełożyć do słoików i je pasteryzować. Można też podawać świeży dżem.

News4Media

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe