Pomidorowa, ogórkowa, krupnik. Z tymi przepisami na pewno wyjdą

  • 28.05.2021, 07:57 (aktualizacja 28.05.2021, 08:44)
  • News4Media
Pomidorowa, ogórkowa, krupnik. Z tymi przepisami na pewno wyjdą iStock

Podziel się:

Oceń:

I to wyjdą na zdrowie! Zmienna w ostatnim czasie pogoda może powodować obniżenie naszej odporności, a co za tym idzie, infekcje i przeziębienie. Z pomocą mogą przyjść zupy, które od pokoleń stawiają na nogi dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom.

Te kolorowe dania w płynie może przyrządzić każdy, bo ich wykonanie jest bardzo proste. Popularne zupy przyrządza się w ten sam sposób - do składników bazowych dodając jedynie różne warzywa. Podpowiemy, jak w prosty sposób ugotować zdrowy posiłek.

Jak przygotować zupę?

Składniki na uniwersalną bazę (3-litrowy garnek):

  • pęczek włoszczyzny*,
  • 500 gramów mięsa drobiowego lub wieprzowego,
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą aż zostanie przykryte. Gotować aż całkowicie zmięknie.
2. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Białą część pora pokroić w cienkie paski.
3. Po ok. 30 minutach gotowania do gotującego się mięsa dołożyć starte warzywa.
4. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa

Aby przyrządzić zupę pomidorową, należy pod koniec gotowania wywaru dodać pokrojone, świeże pomidory (ok. 1 kg) bądź gotowy przecier lub passatę (500 ml). Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem.

Dlaczego warto ją jeść?

Jest bogactwem witamin C, E oraz K i folianów oraz beta-karotenu. Pomidory to także źródło potasu. Takie wartości odżywcze wzmocnią przeziębiony organizm.

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową uzyskamy, łącząc wcześniej przygotowaną bazę ze startymi ogórkami kiszonymi (500 g) i wodą z ich fermentacji (500 ml). Najczęściej podawana jest z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę, które należy ugotować razem z warzywami.

Wartości odżywcze

Ogórki kiszone nie mają sobie równych, a zupa z nich przyrządzona uzbroi organizm w witaminy: A, C, i K oraz w fosfor, mangan i potas. Wysoka zawartość magnezu podnosi oporność organizmu.

Krupnik

To chyba najmniej skomplikowana zupa, bo jej siła tkwi w podstawowych warzywach. Do wywaru wystarczy dodać kaszę jęczmienną (50 g) i 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę (już na etapie gotowania warzyw). Bardziej wybredni smakosze mogą opcjonalnie dodać kilka pokrojonych w plastry pieczarek lub garść suszonych grzybów.

Smaczna i zdrowa

Dzięki kaszy zupa staje się zawiesista i treściwa. Jej skład to samo zdrowie, bo gromadzi mnóstwo wartości odżywczych, m.in.: witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A i E, cynk, żelazo i miedź. 

Każdą zupę możesz udekorować koperkiem lub natką pietruszki.

* Wiele warzyw zostało sprowadzonych do Polski z Włoch przez królową, stąd wzięła się nazwa. 
Przykładowy zestaw włoszczyzny:

  • 3-4 korzenie marchwi
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1/4 niedużej bulwy selera korzeniowego
  • 1/8 małej główki kapusty włoskiej
  • 1 por (biała część)
  • 1-2 małe cebule

Przy sporządzaniu wywarów jarskich zazwyczaj odrzuca się kapustę i cebulę. W przypadku wywarów mięsnych, zwłaszcza rosołu, często opala się cebulę nad ogniem aż do spalenia, w celu uzyskania wyraźniejszego smaku i ciemniejszego koloru.

News4Media

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe