Uwaga! Salmonella w drobiu

  • 05.03.2021, 09:32 (aktualizacja 05.03.2021, 09:46)
  • red.
Uwaga! Salmonella w drobiu GIS

Podziel się:

Oceń:

Salmonella w mięsie sprzedawanym w Biedronce. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega.

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G

Numer partii: 2272003053

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktu sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053  termin przydatności do spożycia: 07.03.2021r. z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

red.

Komentarze (9)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Owsianka
Owsianka 07.03.2021, 18:14
Ludzie nie jedzcie padliny!!!
Rośliny są pyszne i zdrowe 😋
Polecam 😁
wołciu
wołciu 06.03.2021, 11:56
"Należy skontaktować się z lekarzem" - brzmi jak ponury żart
tttt
tttt 06.03.2021, 08:27
Pozamykać te biedronki.
Ja
Ja 05.03.2021, 15:44
Powietrze truje , zywność truje ,wirus atakuje ! TO JUŽ JEST KONIEC ,NIE MA JUŻ NIC !
Małgorzata
Małgorzata 05.03.2021, 10:51
Nigdy nie kupuje jakiegokolwiek miesa w biedronce.
Najzwyczajniej brzydze sie jak widze ta szaroburą krew w workach ,albo cene drobiu 2 zl za kg. 🤢🤮

😂😂😂😂
😂😂😂😂 05.03.2021, 10:42
Całe lobby anty myśliwskie rozwolnienia dostanie 😂😂😂😂
A lepiej było sobie samemu kurkę wychodować 😉😂😂😂
😂😂😂😂
😂😂😂😂 05.03.2021, 10:38
Kurczak z biedronki, ulubiony przysmak EKO obrońców zwierząt 😉😂😂
biedronka
biedronka 05.03.2021, 09:59
Totalnie biedronki spadły na psy. Nie dość, że syf, to jeszcze salmonella.
😂😂😂
😂😂😂 05.03.2021, 10:45
A co ty oczekujesz przy masowych produkcjach i hodowlach, że kurka trawkę będzie jeść 😉? Porozmawiaj z pracownikami jednego z dużych zakładów mięsnych jak przed wigilią daty zmieniano 😉 karmią nas jak nie randapem to salmonellą a sanepid ściga restauratorów zamiast badać to co sprzedają.

Pozostałe