Letni burger z ciecierzycy

  • 16.07.2020, 12:57
  • Informacja Prasowa
Letni burger z ciecierzycy

Podziel się:

Oceń:

To świetny pomysł na bezmięsny obiad, który z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dodatek własnoręcznie przygotowanego sosu tahini doda potrawie charakteru, a całość zwieńczy chrupiąca, przypieczona bułka.

Letni burger z ciecierzycy

Składniki:

Falafel:

  • 250g ciecierzycy (np. marki Halina)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżej natki kolendry
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 150g tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • Olej do głębokiego smażenia

 

Sos tahini:

  • 150g tahini
  • 100g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól

 

Dodatki:

  • bułka do burgerów
  • cebula
  • ogórek
  • sałata
  • hummus
  • sos tahini

Metoda:

  1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
  3. Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewamy olej.
  4. Formujemy z masy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku.
  5. Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.
Informacja Prasowa

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe