Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro
Reklama

6 pomysłów na nietypowe desery z kaszy gryczanej i jaglanej

Słodycze zwykle nie budzą w nas pozytywnych skojarzeń w kontekście zdrowego odżywiania czy zbilansowanej diety. Co więcej – można zaryzykować stwierdzenie, że zwrot „zdrowe słodycze” to wręcz oksymoron. W końcu tak wiele poradników, jednoznacznie wskazuje na znaczną redukcję lub nawet eliminację słodkości z naszej codziennej diety. Warto pamiętać, że zachowanie zdrowych nawyków żywieniowych nie zawsze musi stać w sprzeczności z chęcią sięgnięcia po coś słodkiego. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników możemy przygotować smaczne i zdrowe smakołyki, które idealnie wpiszą się w naszą dietę, a nawet staną się jej ważnym uzupełnieniem.
6 pomysłów na nietypowe desery z kaszy gryczanej i jaglanej

Autor: pixabay.com

Doskonałym przykładem takich produktów jest kasza gryczana oraz coraz częściej goszcząca na naszych stołach - kasza jaglana, zapewniające dawkę niezbędnych witamin oraz minerałów. Aby jednak cenne wartości odżywcze mogły iść w parze z doskonałym smakiem – warto postawić na nietypowe połączenia i owocowe dodatki. Przedstawiamy 6 pomysłów na słodkości z wykorzystaniem kasz.

Rafaello z kaszy jaglanej – kokosowe kulki

Jaglane rafaello to idealna propozycja na praktycznie każdą okoliczność. Spotkanie z przyjaciółmi, wizyta gości, czy deser dla rodziny to tylko niektóre z licznych okazji do cieszenia się wyjątkowym smakiem kokosowego szaleństwa. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dzięki unikalnym właściwościom kaszy jaglanej – gotową masę można z łatwością uformować. Nie ma więc przeszkód, by do wspólnego lepienia zaprosić również najmłodszych. Do wykonania kokosowych kuleczek niezbędne będą: ugotowana kasza jaglana, daktyle, migdały, łyżeczka oleju kokosowego oraz oczywiście wiórki kokosowe.

Wystarczy połączyć ugotowaną kaszę jaglaną z namoczonymi we wrzątku daktylami oraz migdałami, a następnie całość zblendować, aż do momentu powstania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem deser warto schłodzić, co pozwoli kuleczkom stężeć.

Gryczanka, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej

Smaczny i pożywny posiłek z rana, wpływa pozytywnie na samopoczucie oraz koncentrację. Warto pamiętać o tym, aby na śniadanie dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę energii oraz wartości odżywczych, a przy tym zadbać o to, by przygotowana potrawa nie była ciężkostrawna. Propozycją, która łączy te wszystkie cechy, jest gryczanka. – Kasza gryczana to jeden z najbardziej wartościowych gatunków kaszy; Trójkątne ziarenka gryki skrywają bogate źródła białka i węglowodanów. Kasza nie zakwasza organizmu, a zawarte w niej składniki wspierają metabolizm, układ kostny oraz odpornościowy – radzi Katarzyna Świętochowska, ekspert marki Halina. – Ponadto, jej delikatny smak idealnie komponuje się nie tylko z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, ale również stanowi bardzo dobrą podstawę deserów i potraw przygotowywanych na słodko – dodaje Katarzyna Świętochowska.

Aby przyrządzić gryczankę wystarczy połączyć ugotowaną niepaloną kaszę gryczaną z ulubionymi nasionami, orzechami, ale również miodem, mlekiem i przyprawami jak kardamon czy cynamon. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować do momentu powstania jednolitej masy, a następnie udekorować migdałami lub ulubionymi owocami.

 

Bezglutenowa tarta z mascarpone i truskawkami

Osoby stosujące dietę bezglutenową nie muszą ograniczać się w swojej kuchni do bezglutenowych odpowiedników mąk. Pyszne domowe ciasta przygotować można nie tylko na bazie mąki. Dobrą alternatywę stanowi kasza jaglana. Jest łatwa w przygotowaniu, a uzupełniona jajkiem nabiera odpowiedniej konsystencji, stając się bardzo dobrą podstawą ciast. Do przygotowania tarty niezbędne będą: kasza jaglana, banan, jajko, łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki cukru pudru oraz szczypta soli. To, co może znaleźć się na wierzchu zależy wyłącznie od naszej kreatywności. Idealną propozycję może stanowić krem na bazie mascarpone, galaretka, bądź bita śmietana. W sezonie letnim szczególnie polecamy owocowe dodatki, takie jak maliny, porzeczki czy borówki.

Kasza jaglana z owocami i śmietanką

Każdy z nas potrzebuje czasem drobnej przekąski, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku. W domu, w pracy, czy też w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, lub kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego – warto sięgnąć po zdrowy i smaczny posiłek, który pozwoli nam się nasycić, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Ciekawą propozycją może być deser z kaszy jaglanej ze śmietanką oraz owocami. – Kasza jaglana jest bogata w składniki mineralne, takie jak krzem, zapewniający zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale również: magnez, wapń, fosfor, czy żelazo. – przekonuje ekspert marki Halina. Aby nasza słodka jaglanka nabrała więcej smaku, do ugotowanej kaszy warto dodać odrobinę jogurtu naturalnego oraz syropu klonowego.

Czekoladowy budyń jaglany

Budyń czekoladowy to dla wielu z nas niezapomniany smak dzieciństwa. Jednak ten klasyczny jest znacznie mniej wartościowy, niż jego alternatywna wersja na bazie kaszy jaglanej. Jak przygotować taki deser? Wystarczy ugotować kaszę jaglaną na mleku, dodać czekoladę oraz odrobinę kakao. Całość należy zmiksować w blenderze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie ozdobić startą czekoladą lub malinami. Warto pamiętać, że uzyskany deser będzie w nieznacznym stopniu różnił się od klasycznego budyniu, jednak to właśnie dzięki delikatnie wyczuwalnym ziarenkom w posiłku znajduje się wiele wartości odżywczych.

Gryczane placuszki

Któż z nas nie ma ochoty na ciepłe, lekko chrupiące naleśniki w letni wieczór. Zamiast klasycznych naleśników czy racuchów, urozmaiceniem w naszej kuchni mogą być słodkie placuszki na bazie kaszy gryczanej. Kasza gryczana, choć najczęściej kojarzona z tradycyjnymi, wytrawnymi daniami, w swojej słodkiej odsłonie tworzy wyjątkowe kombinacje, które swoją formą i smakiem zaskoczą niejednego amatora domowych słodkości. Jak je przygotować? Ugotowaną kaszę miksujemy wraz z mlekiem, żółtkami, cynamonem oraz kawałkami jabłek. Do gotowej masy dodajemy ubite białka oraz mąkę, delikatnie mieszając w celu połączenia składników. Całość smażymy partiami na oleju, aż do zarumienienia. Placki smakują najlepiej podane z cukrem pudrem oraz owocami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Henryki 2025
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: wowTreść komentarza: Słusznie użyłeś słowa ''innym''. U siebie są demokraci a na zewnątrz mają poddanych.Data dodania komentarza: 9.07.2025, 20:27Źródło komentarza: Połowie młodych Polaków jest obojętne, czy żyją w demokracjiAutor komentarza: BogdanTreść komentarza: Dopiero będziesz płakał że prąd jest drogi. Wypowiadasz się na temat na którym kompletnie się nie znasz. Polska przypadłość.Data dodania komentarza: 9.07.2025, 19:58Źródło komentarza: Ornitologiczna sensacja w Lubaniu. Niestety ptak nie przeżyłAutor komentarza: Stan-VanTreść komentarza: A znasz organizatorów i uczestników takich imprez bez kosztów? Dołóż sie - będą niższe!Data dodania komentarza: 9.07.2025, 19:20Źródło komentarza: Henryki już w ten weekend! Sprawdźcie program, dojazd i parkingiAutor komentarza: Krecik_BecikTreść komentarza: To sprawka tego frontu nazwanego - o świętobliwa zgrozjo: Gabryjel. Przecież to Anioł pański i za jakie grzechy taki złośliwy? Zresztą ten jego szef zwany Jahwe-Adonai też od wieków bez krzty miłosierdzia i sprawiedliwości. Ponieważ katolicy nie czytają Pisma zwanego Biblią pozwolę sobie z tej świętej księgi zacytować kilka wybranych przez siebie fragmentów. Dla porządku przypominam - szczególnie apologetom - że chrześcijaństwo to religia miłości bliźniego a całe Pismo Święte zostało natchnione przez samego Boga, który jest niewyobrażalną miłością i bardzo kocha wszystkich ludzi. - "Czy zdarza się w mieście nieszczęście, którego by Pan (Jahwe) nie wywołał?" (Am 3.6), - "Ja tworzę światłość i stwarzam ciemności. Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście. Ja, Pan, czynię to wszystko" (Iz 45.7), - "Ja pozbawiam życia i darzę życiem, ja ranię i leczę" (Pwt 32.39), - "oto sprowadzę nieszczęście na wszelkie ciało, mówi Pan" (Jr 45.5) oraz - "Czy z ust Najwyższego nie pochodzi zarówno złe, jak i dobre?" (Lm 3.38; por. Wj 32.14). Tego na katechezie nie uczą a z ambony nie cytują!Data dodania komentarza: 9.07.2025, 19:12Źródło komentarza: Trochę deszczu i trochę nieuwagi. Kolizja na DK30
ReklamaPowiat Lubań
Reklama