Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 20 maja 2024 08:26
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem

Lasagne to jeden z kulinarnych symboli Włoch. Pod pierzynką z sera, skrywają się płaty makaronu przekładane nadzieniem, które niekoniecznie musi być mięsne. Polecamy wyjątkowy przepis na wegetariańską lasagne, w której główną rolę odegra szpinak i Serek Wiejski od OSM Piątnica. Dzięki dodatkowi lekko zarumienionej cebulki i pieczarek, włoski przysmak zyska nieco polskiego charakteru.
Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

1 szt. cebuli

300 g świeżych pieczarek

4 opakowania Serka Wiejskiego OSM Piątnica 200 g

500 g szpinaku mrożonego lub świeżego

3 ząbki czosnku

250 g makaronu do lasagne

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

100 g sera żółtego

2 łyżki oleju rzepakowego

papryka słodka czerwona, mielona

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.

Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, np. OSM Piątnica, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 50 minut.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama