Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 19 sierpnia 2025 13:23
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro
Reklama

Grochówka – pożywne danie i tradycyjny smak

Zupa grochowa rozgrzewa i dobrze syci żołądek, jest więc idealną propozycją na chłodniejsze pory roku. Tradycyjna grochówka gotowana jest na boczku i żeberkach, jednak w każdym domu może być przyrządzana w odrobinę inny sposób. Sprawdź nasz przepis na tradycyjną i pyszną grochówkę!
  • 17.12.2018 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Grochówka – pożywne danie i tradycyjny smak

Grochówka z dobrym zestawem przypraw

Zupa gotowana na grochu jest bardzo treściwa i może sprawiać wrażenie niezbyt lekkiej. Sekret dobrej grochówki polega na dodaniu odpowiedniej mieszanki przypraw. Za podstawę uznaje się sporą ilość majeranku i pokaźną szczyptę kminku. Wiele przepisów sugeruje również dodanie cząbru i oregano, których proporcje każdy może ustalić zgodnie z upodobaniami. Grochówka z takim zestawem przypraw będzie wybornie smakować i dobrze wpłynie na proces trawienia.

Grochówka – składniki

Do przygotowania grochówki potrzebujesz dobrych i świeżych składników z listy:

  • 500 g grochu (łuskany, połówki),
  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 40 dag boczku wędzonego surowego,
  • 40 dag kiełbasy,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 8-9 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka lubczyku (suchego),
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz wedle uznania.

Pamiętaj, aby groch namoczyć w wodzie na noc, minimum przez osiem godzin!

Przygotowanie grochówki

  1. Do garnka wrzucamy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy to 3 litrami wody. Po zagotowaniu dodajemy namoczony wcześniej groch. W tym czasie kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę lub półplasterki; seler można zetrzeć lub pokroić na ćwiartki – dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy ok. 20-25 minut.
  2. Na patelni przysmażamy wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i dodajemy do grochówki. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją i kiełbasę w kostkę, po czym smażymy na patelni na tłuszczu po boczku. Dodajemy wszystko do zupy.
  3. Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dołączamy wtedy, kiedy groch się podgotuje. Kroimy czosnek bardzo drobno i uzupełniamy nim całość. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami: majerankiem, lubczykiem i pozostałymi przyprawami. Całość gotujemy tak długo, aż groch będzie dobrze ugotowany.

Przepis można dowolnie modyfikować wedle własnego uznania, np. dodając więcej przypraw, serwując grochówkę ze świeżym chlebem lub z grzanką.

Smacznego!

--- Artykuł sponsorowany ---


ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Izerbejdżan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: WiesiekTreść komentarza: Temat o tyle prosty, że Tauron musi zachować przepływ biologiczny w Kwisie poniżej zapory. Jeśli do zbiorników dopływa mniej wody niż ten przepływ biologiczny wynosi to jasne, że w zbiorniku stan wody będzie się zmniejszał. I nic tego nie zmieni. Do tego dochodzi odprowadzanie ścieków do Kwisy i zbiorników i robi się zupka. Na szczęście jeszcze nie taka jak na zbiorniku Pilchowice ale z roku na rok jest coraz gorzej. Budujmy więcej molochów w Świeradowie, gdzie już są braki wody, a niżej na pewno będzie lepiej.Data dodania komentarza: 19.08.2025, 07:39Źródło komentarza: Jeziora Złotnickie i Leśniańskie. Starostwo chce zmian, TAURON odpowiadaAutor komentarza: ZuziaTreść komentarza: Pytanie do stsrosty jak tam fekalia na jeziorku złotnickim.z świeradowa płynie szabo smród itp a o tym ciszaData dodania komentarza: 19.08.2025, 06:16Źródło komentarza: Jeziora Złotnickie i Leśniańskie. Starostwo chce zmian, TAURON odpowiadaAutor komentarza: MarekTreść komentarza: Broń terrorysta sprzedają dobreData dodania komentarza: 18.08.2025, 21:07Źródło komentarza: Kaufland wycofuje dalmierz. Może uszkodzić wzrokAutor komentarza: Arsę LipęTreść komentarza: Wiesz, po czym rozpoznać komucha? Po tym, że uparcie stawia spacje przed przecinkiem lub kropką. To wy, zapchlone komuchy, macie ten maszynopisarski nawyk, którego za nic nie da się wyplenić z waszego czerwonego charakteru.Data dodania komentarza: 18.08.2025, 20:46Źródło komentarza: Święto Wojska Polskiego już w piątek. To początek długiego weekendu
ReklamaPowiat Lubań
Reklama