Ryżowe pączki z nadzieniem kokosowym
Składniki:
Pączki:
- 2 saszetki białego ryżu (np. marki Britta)
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- wiórki kokosowe
Nadzienie:
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 gram cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Metoda:
Ciasto na pączki:
- Ryż ugotować bez soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany ryż zmiksować z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami oraz proszkiem do pieczenia.
Nadzienie
- Żółtka dobrze wymieszać z mąką przy pomocy blendera.
- W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy masę z żółtkami i mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pączki:
- Z masy ryżowej formujemy pączki. Nadziewamy środek masą kokosową i smażymy w głębokim oleju. Olej nie może być za gorący bo pączki nie usmażą się w środku. Na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze