Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Przepis na pyszny zapiekany ryż brązowy z gruszkami. Ten zdrowy, jesienny deser z pewnością będzie doskonałym podwieczorkiem, który wypełni dom zapachem cynamonu i owoców.
Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Składniki:

  • 2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta)
  • 3 gruszki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 500ml mleka roślinnego
  • 1 cytryna
  • Śmietana

Metoda:

Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Wystawa Magdalenki
noc muzeów
koncert dla M
festiwal nowogrodziec
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama