Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 29 kwietnia 2024 03:46
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Co jadano w XX-leciu międzywojennym?

Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego. Tytuł książki Agnieszki Jeż-Kaflik był zarazem hasłem przewodnim kolejnego spotkania autorskiego w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Lubaniu.
Co jadano w XX-leciu międzywojennym?

Autor: MiPBP w Lubaniu

Autorka znana z powieści obyczajowych, m.in. z serii Dom Pod Trzema Lipami, zagościła w „Galerii nad Schodami” 19.11.2019 r. z promocją publikacji opowiadającej o zwyczajach kulinarnych II Rzeczypospolitej. Pisarka korzystając z ówczesnych książek kucharskich, rubryk w gazetach, czy pamiętników, poza rysem historycznym, zamieściła w tekście także 100 przepisów potraw na różne okazje. Słuchacze zgromadzeni w Ratuszu mieli szansę dowiedzieć się, jak zmieniały się receptury, smaki i nawyki żywieniowe w zależności od sytuacji politycznej i społecznej dawnych lat. Spróbowali ponadto dań charakterystycznych dla tamtego okresu przygotowanych specjalnie na tę okoliczność.

Spotkanie dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego „Koalicje dla Niepodległej”. Zadanie „Lubań dla Niepodległej”.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama