Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 4 maja 2024 14:56
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Robienie własnych przetworów wynika nie tylko z chęci oszczędzania

Aż 75% Polaków robi na zimę przetwory. Przygotowują je przede wszystkim osoby powyżej 59 rokiem życia oraz ludzie w wieku 25-39 lat. Spiżarniane półki są zapełniane wekami najczęściej w domach zamieszkałych przez co najmniej pięć osób. Warto też zauważyć, że mężczyźni zajmują się przygotowywaniem przetworów równie często jak kobiety.
Robienie własnych przetworów wynika nie tylko z chęci oszczędzania

Autor: Pixabay

Głównie na wsi

Przetwory robi 85% mieszkańców wsi i 63% mieszkańców miast - tak wynika z badań Barometr Providenta. 3/4 osób wykorzystuje własne plony, pochodzące z działek, sadów czy pól. Tylko 40% ankietowanych używa składników kupionych w sklepie, na bazarze bądź na targowisku.

Ogórki przed konfiturami

Co przygotowujemy najczęściej? W tym roku zdecydowanie prym wiodą ogórki kiszone. 80% badanych, którzy decydują się na przygotowanie przetworów, będzie przygotowywać właśnie kiszone ogórki. Zaraz po nich są konfitury, dżemy i wszelkie tego typu słodkie rzeczy. Trzecią najpopularniejszą kategorią są syropy, soki, kompoty. Czwartą - co zaskakujące - nalewki.

Różne powody

Powodów, dla których Polacy tak chętnie robią przetwory, jest kilka. Po pierwsze wynika to z tego, że cenimy sobie domowe smaki. Po drugie - że stawiamy na zdrowy styl życia i przywiązujemy dużą wagę do tego, co jemy. Dla wielu ludzi robienie przetworów jest też elementem rodzinnej tradycji, którą chcą oni kultywować. Poza tym część osób pragnie w ten sposób oszczędzić na przyszłych wydatkach.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama