Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Polacy to prawdziwi mistrzowie grillowania. Ale chociaż karkówka i kiełbaski upieczone na ruszcie są pyszne, to czasami mamy ochotę na coś innego. Zamieńmy się więc w mieszkańców USA i zorganizujmy prawdziwe barbecue w amerykańskim stylu!
Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Barbecue (BBQ) to nazwa zarówno urządzenia do grillowania (w Stanach najczęściej jest ono elektryczne), jak i przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu. Grillowanie w Polsce stało się popularne właśnie dzięki Amerykanom. Jeszcze w latach osiemdziesiątych królowały u nas przecież ogniska. Samo słowo barbecue pochodzi najprawdopodobniej od indiańskiego słowa barbacoa, które oznaczało powolne pieczenie mięsa nad węglami. Właśnie pieczenie mięsa ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania prawdziwego BBQ. Najczęściej używa się piecyka zamykanego, z osobnym pojemnikiem na węgiel lub drewno. Mięso podlega wolnej obróbce termicznej za pomocą pary i dymu. Temperatura pieczenia nie jest tak wysoka, jak na tradycyjnym grillu, dzięki czemu smak mięsa jest zupełnie inny. – Do takiego powolnego pieczenia najlepsze są mięsa bardziej tłuste, które nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, np. żeberka, boczek czy karkówka. Aby skrócić czas przygotowywania takiego przyjęcia, warto skorzystać z gotowych, już zamarynowanych i przyprawionych mięs, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt (np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol). Mięso zawsze powinno pochodzić od zaufanego producenta, abyśmy mieli pewność, że jego jakość jest bez zastrzeżeń – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Na grillowej imprezie oprócz żeberek i steków barbecue nie obędzie się bez hamburgerów i hot-dogów. Obowiązkowo ozdobionych małymi flagami! Aby stworzyć iście amerykańską atmosferę zadbajmy o detale, takie jak niebiesko – czerwone serwetki czy charakterystyczne plastikowe kubki. Najważniejsze są jednak doborowe towarzystwo i świetna atmosfera.

Poniżej trzy przepisy na najlepsze potrawy z amerykańskiego barbecue:

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku

Składniki (na 4 cheeseburgery):

- 4 bułki pszenne

- 500 g mielonego mięsa wołowego

- opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol

- 4 plasterki żółtego sera

- 4 plastry pomidora

- 4 liście sałaty

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.

 

Hot-dogi z sosem barbecue

Składniki (na 4 hot-dogi):

- 4 bułki do hot-dogów

- 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol

1 duża czerwona cebula

- 2 ogórki konserwowe

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.

 

Żeberka z grillowaną kukurydzą

Składniki:

- 500 g żeberek wieprzowych z Kubełka Pyszności ZM Pekpol

- 2 kolby kukurydzy

- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Upiec mięso na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.

 

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Wystawa Magdalenki
noc muzeów
koncert dla M
festiwal nowogrodziec
500lat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Temida.Treść komentarza: Ulica dwukierunkowa. Do wsparcia asekuracji pracownika pracującego na wysokości (powyżej 3 m) wyznaczono tylko jednego pracownika. Nie widzę na fotografiach wymaganych tu barier i znaków uprzedzających kierowców o pracach na wysokości, Kto kieruje ruchem? . Po to ciągle przypomina się o przestrzeganiu przepisów (w tym BHP i ruchu drogowego, by je przestrzegać. Po to wymyślono kodeks wykroczeń oraz karny , by go stosować. Czy Lubań staje się miastem z dykty? Tak. A nie lepiej machnąć ręką na te przewody , wyłączyć prąd, i stworzyć jako atrakcję dla turystów dzielnicę lub całe miasto "ekologicznie" czyste, bo bez prądu? Ciekawscy będą walić z całego świata. Władze posadzą kolejne upamiętniające ten pomysł drzewo, Gdzie tu chociaż odrobina kompetencji? Ano w Waszych (Naszych) głowach drodzy mieszkańcy. Nie wybierajmy partie, a fachowców co posiadają uznane nazwiska. Nie wierzę, że takich nie macie obok siebie. To Wy przekonajcie ich następnym razem do kandydowania. Pozdrawiam.Data dodania komentarza: 22.05.2025, 09:47Źródło komentarza: Masakra drzew przy Mickiewicza. Cięcia w środku okresu lęgowegoAutor komentarza: pppTreść komentarza: DO pracy to oni nie, teraz chodzą do kościoła a kradną jeszcze więcej ,trzeba mieć trochę też znajomości tu i tam .Data dodania komentarza: 22.05.2025, 09:24Źródło komentarza: Motocykle i silnik z Audi Q5 ukryte w garażu. Policjanci zatrzymali paseraAutor komentarza: Kalendariusz.Treść komentarza: Napis powinien brzmieć: "Drzewko pierwszej Solidarności". Byłoby uczciwiej. Nie ujmując aktualnym "politykom-działaczom."Data dodania komentarza: 22.05.2025, 09:17Źródło komentarza: Drzewo Solidarności w Parku NiepodległościAutor komentarza: BolekTreść komentarza: No p. Bykowski to jako burmistrz się nie wykazał, chyba najkrótszy w historii RP.Data dodania komentarza: 22.05.2025, 09:12Źródło komentarza: Drzewo Solidarności w Parku Niepodległości
ReklamaPowiat Lubań
Reklama