- Brokuły – warzywa pasujące do wielu kombinacji i kompozycji na pizzy. Połączenia takie jak ser, pomidory i brokuły lub feta, kukurydza i brokuły rozpieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia. W wersji wegetariańskiej będą składnikiem, który daje poczucie sytości, a w pizzy mięsnej doskonale uzupełnią smak szynki czy kurczaka.
- Szparagi – wyjątkowe warzywo, które na pizzy sprawdza się doskonale - w szczególności z sparowane z pieczarkami, cebulą, boczkiem i mozzarellą. W wersji bezmięsnej zazwyczaj szparagi pojawiają się w towarzystwie mozzarelli oraz sera brie lub camembert.
- Papryka – dzięki niej pizza nie tylko świetnie smakuje, ale także mieni się wieloma kolorami. Poza tym papryka jest cennym źródłem witamin! Dodając 3 rodzaje papryki: żółtą, zieloną i czerwoną stanie się ona głównym składnikiem pizzy wegetariańskiej. W przypadku wersji dla mięsożerców świetnie komponuje się pod względem smaku z pikantną kiełbasą.
- Cukinia – zanim trafi ona na placek wpierw się ją dusi lub grilluje, a czasami nawet marynuje. Pasuje do pieczarek, sera, szynki, mozzarelli oraz bakłażana. Niezależnie od wersji, smakuje po prostu wybornie.
- Dynia – jesienią pizza z dynią będzie najlepsza, gdyż to jest najlepszy czas na jej jedzenie. Do pizzy dodaje się puree z dyni, które nada jej lekko słodkawego posmaku.
- Szpinak – sam w sobie nie jest jakimś wyjątkowym warzywem w smaku, ale za to, jako dodatek do dań potrafi w pełni je odmienić. Idealne dodatki do pizzy ze szpinakiem to ser, szynka i pomidory lub w drugiej wersji - feta i oliwki.
Skosztuj wybornej pizzy z warzywami sezonowymi z Pizzerii 105 Stopiątka lub innego lokalu w Lubaniu. Zamówisz ją poprzez stronę PizzaPortal.pl.