Grochówka z dobrym zestawem przypraw
Zupa gotowana na grochu jest bardzo treściwa i może sprawiać wrażenie niezbyt lekkiej. Sekret dobrej grochówki polega na dodaniu odpowiedniej mieszanki przypraw. Za podstawę uznaje się sporą ilość majeranku i pokaźną szczyptę kminku. Wiele przepisów sugeruje również dodanie cząbru i oregano, których proporcje każdy może ustalić zgodnie z upodobaniami. Grochówka z takim zestawem przypraw będzie wybornie smakować i dobrze wpłynie na proces trawienia.
Grochówka – składniki
Do przygotowania grochówki potrzebujesz dobrych i świeżych składników z listy:
- 500 g grochu (łuskany, połówki),
- 500 g wędzonych żeberek,
- 40 dag boczku wędzonego surowego,
- 40 dag kiełbasy,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1/2 selera,
- 8-9 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżeczka cząbru,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżka lubczyku (suchego),
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- sól i pieprz wedle uznania.
Pamiętaj, aby groch namoczyć w wodzie na noc, minimum przez osiem godzin!
Przygotowanie grochówki
- Do garnka wrzucamy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy to 3 litrami wody. Po zagotowaniu dodajemy namoczony wcześniej groch. W tym czasie kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę lub półplasterki; seler można zetrzeć lub pokroić na ćwiartki – dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy ok. 20-25 minut.
- Na patelni przysmażamy wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i dodajemy do grochówki. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją i kiełbasę w kostkę, po czym smażymy na patelni na tłuszczu po boczku. Dodajemy wszystko do zupy.
- Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dołączamy wtedy, kiedy groch się podgotuje. Kroimy czosnek bardzo drobno i uzupełniamy nim całość. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami: majerankiem, lubczykiem i pozostałymi przyprawami. Całość gotujemy tak długo, aż groch będzie dobrze ugotowany.
Przepis można dowolnie modyfikować wedle własnego uznania, np. dodając więcej przypraw, serwując grochówkę ze świeżym chlebem lub z grzanką.
Smacznego!