Grochówka – pożywne danie i tradycyjny smak

  • 17.12.2018, 15:00
  • Grupa Tipmedia
Grochówka – pożywne danie i tradycyjny smak
Zupa grochowa rozgrzewa i dobrze syci żołądek, jest więc idealną propozycją na chłodniejsze pory roku. Tradycyjna grochówka gotowana jest na boczku i żeberkach, jednak w każdym domu może być przyrządzana w odrobinę inny sposób. Sprawdź nasz przepis na tradycyjną i pyszną grochówkę!

Grochówka z dobrym zestawem przypraw

Zupa gotowana na grochu jest bardzo treściwa i może sprawiać wrażenie niezbyt lekkiej. Sekret dobrej grochówki polega na dodaniu odpowiedniej mieszanki przypraw. Za podstawę uznaje się sporą ilość majeranku i pokaźną szczyptę kminku. Wiele przepisów sugeruje również dodanie cząbru i oregano, których proporcje każdy może ustalić zgodnie z upodobaniami. Grochówka z takim zestawem przypraw będzie wybornie smakować i dobrze wpłynie na proces trawienia.

Grochówka – składniki

Do przygotowania grochówki potrzebujesz dobrych i świeżych składników z listy:

  • 500 g grochu (łuskany, połówki),
  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 40 dag boczku wędzonego surowego,
  • 40 dag kiełbasy,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 8-9 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka lubczyku (suchego),
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz wedle uznania.

Pamiętaj, aby groch namoczyć w wodzie na noc, minimum przez osiem godzin!

Przygotowanie grochówki

  1. Do garnka wrzucamy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy to 3 litrami wody. Po zagotowaniu dodajemy namoczony wcześniej groch. W tym czasie kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę lub półplasterki; seler można zetrzeć lub pokroić na ćwiartki – dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy ok. 20-25 minut.
  2. Na patelni przysmażamy wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i dodajemy do grochówki. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją i kiełbasę w kostkę, po czym smażymy na patelni na tłuszczu po boczku. Dodajemy wszystko do zupy.
  3. Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dołączamy wtedy, kiedy groch się podgotuje. Kroimy czosnek bardzo drobno i uzupełniamy nim całość. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami: majerankiem, lubczykiem i pozostałymi przyprawami. Całość gotujemy tak długo, aż groch będzie dobrze ugotowany.

Przepis można dowolnie modyfikować wedle własnego uznania, np. dodając więcej przypraw, serwując grochówkę ze świeżym chlebem lub z grzanką.

Smacznego!

Grupa Tipmedia
Podziel się: