Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 26 kwietnia 2024 08:10
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama

Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Ogórki małosolne. Jeszcze nie ukiszone, a już się na nie rzucają smakosze. Przepis na nie jest niby prosty, ale trudno to spamiętać.
Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Autor: iStock

Ceny ogórków gruntowych już zaczynają spadać. Na giełdzie rolniczej w Broniszach za kilogram trzeba zapłacić 6 złotych. Z każdym dniem będzie jednak taniej, bo i warzyw będzie przybywało. A to znak, że już trzeba myśleć o kiszeniu. Z tym jeszcze można się wstrzymać, bo teraz w kuchni będzie rządził letni przebój – ogórki małosolne.

To zdaje się polska specjalność. Jeszcze nie są ukiszone, a już trudno się oprzeć ich smakowi.

Trzeba też przyznać, że przepis na nie jest banalnie prosty, ale wiele osób ma problem z zapamiętaniem proporcji składników. Są też różne sposoby podchodzenia do tematu i przepis jest modyfikowany.

Najprostszy przepis to łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Trzeba także dodać korzeń chrzanu i całość odstawić na kilka dni.

Tę metodę można modyfikować i dodać na przykład czosnek. Są też przepisy wskazujące, że warto zamiast korzenia dodać liść chrzanu.

Bardziej słone? Są osoby, które – mimo nazwy tak przygotowanych ogórków – wolą je bardziej słone. Smak zależy od proporcji soli i wody. Jeżeli chce się otrzymać ogórki o wyraźniejszym smaku, trzeba – zamiast jednej łyżki soli – dodać 1,5 lub dwie.

Kolejne urozmaicenie. Można zaryzykować stwierdzenie, że w każdym polskim domu rządzi inny przepis. Tu można wymienić następne urozmaicenia, bo są osoby, które koniecznie muszą – oprócz chrzanu i czosnku – dodać koper. To bardzo dobre rozwiązanie, bo zapach tej rośliny idealnie współgra z solanką.

Inni dodają jeszcze liście laurowe. Zazwyczaj 2-3 na 2 litry wody.

Jak przechowywać? Ogórki małosolne można przygotować w wyparzonych słoikach lub w wyszorowanym glinianym garnku. Co do słoików, to powinno być ich przynajmniej kilka, bo ogórki szybko znikają. Naczynia muszą być przykryte i odstawione w zacienione miejsce.

Najważniejsze. Trzeba pamiętać, że solankę przygotowuje się z przegotowanej wody, a ogórki zalewa się gorącą solanką.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
hebel 14.05.2022 13:48
Woda musi być przegotowana żeby pozbyć się rozpuszczonego w niej tlenu. Tlen wspiera rozwój tych bakterii, które psują smak ogórków. Można zrobić tak: Zagotowujemy wodę, wsypujemy sól, naczynie do kiszenia przeparzamy wrzątkiem żeby się nagrzało. Wlewamy gotującą się solankę. Przykrywamy ub zamykamy naczynie żeby ograniczyć dostęp tlenu. !!! Czekamy aż jej temperatura spadnie do poziomu takiego że można w tej wodzie trzymać palec bez oparzenia lub aż solanka ostygnie!!! Wtedy wkładamy ogórki. Koniecznie na wierzch dajemy koper i to najlepiej stary koper, taki że zaczyna przekwitać lub już przekwitł i tworzy nasiona. Można na dno i z wierzchu. Małosolne są po 2-3 dobach, później robią się kiszone. Jeżeli dajemy czosnek, to przekrawamy główkę poziomo i wrzucamy z łupinami, wtedy smak jest lepszy.

biolog 14.05.2022 23:54
aż mnie oczy zabolały, od kiedy gotowanie wody pozbywa się w niej rozpuszczonego "tlenu"? Tlen jest składnikiem wody H2O, kolego i nie ma fizycznej metody w warunkach domowych na całkowite zredukowanie gazów rozpuszczonych w wodzie w szczególności tlenu, chyba że przez elektrolizę. gotowanie uśmierca mikroby, bakterie i pasożyty. poogladaj troche chociażby kanał sci-inspi na youtbe i skoncz szerzyc herezje.

Don Kiszon 13.05.2022 13:08
Najwazniejsza jest zalewa. Jak dobrze wymoczysz spocone cojones to juz nie dodawac za duzo soli bo ogory beda skapciale.

Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
KOMENTARZE
Autor komentarza: MieszkanicTreść komentarza: Przecież to rejon Pani Asi to co ma Pani Basia wspólnegoData dodania komentarza: 26.04.2024, 07:28Źródło komentarza: Co Pan robi, przecież to jest pod ochroną? E tam, odrośnieAutor komentarza: Sołtys Radostawia górnegoTreść komentarza: Od Basi to wara bo Basia nawet nie wiedziała że taka akcja była zaraz dowiem się od administratora kto tak posadza I oskarżaData dodania komentarza: 26.04.2024, 07:24Źródło komentarza: Co Pan robi, przecież to jest pod ochroną? E tam, odrośnieAutor komentarza: PokrzywaTreść komentarza: Durny i tępy jak Młot Pepina Małego ty jesteś 🤭Data dodania komentarza: 26.04.2024, 07:21Źródło komentarza: Co Pan robi, przecież to jest pod ochroną? E tam, odrośnieAutor komentarza: MniszekTreść komentarza: Korzenie stało się nowa i widać dochodową gałęzią biznesu.Zas kosiarze tępi jak kosa po koszeniu.Wala na oślep czy to kosiarka spalinowa czy jak w średniowieczu chłop pańszczyźniany.W południe i porze kwitnienia roślin ,kosza nawet krzewy ozdobne byle do przodu jak banda wandali.To powinno być uregulowane przepisami bo widać po miejskich skwerach i osiedlowych trawnikach ,że to z pseudo; sprzątaniem;nie ma nic wspólnego.Sprzatac to trzeba flaszki i plastyk i psie kupy.A kosić kieszenie mieszkańców osiedli trzy razy w miesiącu i niszczyć bezpowrotnie ekosystem.Data dodania komentarza: 26.04.2024, 07:19Źródło komentarza: Co Pan robi, przecież to jest pod ochroną? E tam, odrośnie
ReklamaPowiat Lubań
Reklama