Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 19 kwietnia 2024 19:01
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama

Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W tej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowano z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek.
Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

Przepis kulinarny

Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

Składniki:

  • 100g brązowego ryżu (np. marki Britta)
  • 20 dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
  • 1/2 cytryny

Metoda:

  • Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
  • Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
  • Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
  • Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
  • Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
  • Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama