Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 marca 2024 13:09
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama
Reklama

Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

Rozgrzewa i poprawia nastrój. Gorąca czekolada to idealna propozycja na osłodzenie sobie chłodnego jesiennego wieczoru. Sprawdź, jak podać ją w domu na kilka różnych sposobów.
Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

Autor: fot. iStock

Gorąca czekolada z piankami marshmallows

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pianek marshmallows

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, opcjonalnie dodać cukier lub cukier wanilinowy do smaku (pamiętając o tym, że pianki marshmallows po rozpuszczeniu dodadzą dodatkowej słodyczy) i mieszając, podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady, cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Przed podaniem udekorować piankami marshmallows u góry.


Gorąca czekolada na ostro

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier, chili i cynamon. Podgrzewać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Opcjonalnie: górę można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.


Wegańska gorąca czekolada na mleku kokosowym

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zagotować. Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie: górę udekorować kokosową bitą śmietaną, którą również można wykonać z mleka kokosowego (wskazówka: by dobrze się ubiło, musi być bardzo mocno schłodzone). Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama