Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 19 kwietnia 2024 15:02
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

3 przepisy z użyciem gruszek: sakiewki, sałatka, ciasto

W kuchni najlepiej sprawdzają się sezonowe produkty. Są smaczne, tanie i łatwo dostępne. Teraz w sklepach znajdziemy między innymi aromatyczne gruszki z polskich sadów. Podpowiadamy, jakie dania przygotować z ich udziałem.
3 przepisy z użyciem gruszek: sakiewki, sałatka, ciasto

Autor: fot. iStock

Sakiewki z ciasta francuskiego z gruszką, serem pleśniowym i migdałami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 ser pleśniowy (np. camembert)
  • 1 gruszka
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Ciastko francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka płatków migdałów oraz kawałki gruszki. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeśli zostały nam migdały można nimi udekorować sakiewki z wierzchu. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.

Sałatka z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą

Składniki:

  • 250 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 gruszka
  • 80 g sera typu gorgonzola
  • 100 g roszponki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Mięso czyścimy, kroimy na kawałki, doprawiamy delikatnie wedle uznania i smażymy na patelni. Gruszkę kroimy w plasterki, a ser w kostkę. Roszponkę dokładnie myjemy i układamy na półmisku. Na wierzch nakładamy kawałki kurczaka, ser i plastry gruszki. Posypujemy orzechami i skrapiamy dressingiem z oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny. Doprawiamy pieprzem.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Dalej ubijając, powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i dodajemy jogurt. Na sam koniec wlewamy ekstrakt waniliowy. Gruszki obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy owoce na plastry. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem lub masłem. Wykładamy ciasto do formy i układamy na nim plastry gruszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 50 minut.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama