Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 19 kwietnia 2024 10:28
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Kapusta kiszona i ogórki małosolne, to jedne z najbardziej charakterystycznych w Polsce przysmaków. Wyjątkowe receptury na ich przyrządzenie, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować przetwory, aby smakowały wyśmienicie?
Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Autor: iStock

Dlaczego warto jeść kiszone przetwory?

Przede wszystkim dzięki bogactwu witamin C, K, A i E, które w naszym organizmie odpowiadają za wiele ważnych procesów. Działają przeciwzapalnie, hamują procesy starzenia się skóry, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, hamują krwawienie dziąseł i przyspieszają gojenie ran, obniżają poziom niebezpiecznego cholesterolu i podnoszą odporność na oparzenia słoneczne. Ich dobroczynne działanie dla zdrowia jest nieocenione. 

Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie?

Właśnie teraz, bo mamy sezon na kapustę i ogórki. Przygotowane latem, będą cieszyć nasze podniebienie nawet przez cały rok. Warto poświęcić czas na wykonanie choćby kilku słoików swojskich kiszonek, aby wykorzystać je później jako dodatek do obiadu lub bazę do przyrządzenia bigosu albo farszu do pierogów. Oto nasze propozycje przepisów na tradycyjne, babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszone, a także na kiszoną kapustę:

Ogórki małosolne

Należy zastosować zasadę „jeden do jednego”. Na każdy kilogram ogórków gruntowych potrzebny będzie jeden litr wody oraz jedna łyżka soli. Dodatkowo potrzebna będzie jedna gałąź kopru, jeden cały czosnek i jeden kawałek korzenia chrzanu. Przygotowanie jest dziecinnie proste.

1. Na dnie wysokiego naczynia należy ułożyć koper, czosnek oraz chrzan.
2. Ogórki umyć i odciąć ich końcówki z dwóch stron, a następnie również ułożyć je w naczyniu.
3. Dodać sól i zalać całość wrzątkiem.

Już po kilku godzinach ogórki małosolne nabierają charakterystycznego smaku i są gotowe do spożycia.

Ogórki kiszone

Przepis jest bardzo podobny do ogórków małosolnych. Należy zastosować te same składniki w identycznych proporcjach. Różnica polega na tym, że ogórki kiszone układa się w słoikach, zalewa zimną wodą i nie odcina się ich końcówek. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po dwóch tygodniach są ukiszone i gotowe do zjedzenia.

Kapusta kiszona

Będąc na zakupach, warto wybrać tę kapustę, która jest biała, dojrzała i twarda. Wybór naczynia do kiszenia zależy od naszych potrzeb - może to być duża beczka, słój lub wiaderko. Poniżej przykładowe proporcje, które również należy podzielić lub pomnożyć według własnych preferencji i odpowiednio do wybranego naczynia:

Składniki:

- 2 duże główki białej kapusty
- ¾ kilograma marchewki
- 1 stołowa łyżka kminku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. W naczyniu układać warstwami kolejno: kapustę, marchew i składniki sypkie; kapustę, marchew, składniki sypkie itd., aż do momentu wypełnienia naczynia, przy czym każdą warstwę należy ugniatać aż kapusta wypuści sok i zmięknie, zanim dołączymy kolejną.
3. Tak przygotowane warzywa należy przykryć szczelnie, najlepiej dociskając pokrywę czymś ciężkim, np. dużym kamieniem.
4. Fermentacja trwa ok. 2 miesięcy. Przez ten czas, codziennie rano i wieczorem, należy za pomocą np. drewnianego kija ubijać kapustę, aby na dno naczynia dopuścić świeże powietrze a gazom powstałym w wyniku procesu pozwolić ulecieć.

Po upływie wskazanego w przepisie czasu, kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia. Można przełożyć ją do mniejszych słoików i spożyć w późniejszym okresie, najpóźniej do wiosny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Anna 16.07.2021 18:24
do ogórków koniecznie liscie dębu,wiśni albo pożeczki bo kapiszony wyjdą z ogórków a do kapusty liść lałrowy i angielskie ziele,cukru nie daje a kapuste w woreczkach przechowuje w zamrażarce , jest świeża po rozmrożeniu

Józef 16.07.2021 17:37
Jak w tej kiszonej kapuście jest kminek to ona jest *** warta

Reklama
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: prusakolepTreść komentarza: prusakolep, to ty? Nic Cię nie widać, gdzie ty jesteś, na wyspach aby?Data dodania komentarza: 19.04.2024, 00:10Źródło komentarza: Rozbiła się na drzewie i nie wiedziała gdzie jestAutor komentarza: RudyTreść komentarza: .... Dał bo niema rodzinnego transportu i nie zajmuje się sraniem wkolo . Leśno obudź się !!! Ta słynna firma transportowa ma was w nosie , dalej będziecie dzwonić po znajomych z autem w sobotę i niedzielę żeby dojechać gdzie bądź .... Tej firmie zależy na rozwożeniu dzieci do szkół , górników do Bogatyni tam gdzie jest stały karnet , a przewozy lokalne , jeszcze według rozkładu to trzeciorzęd. Srają po okolicy gdzie dostali pstryczka od władz lokalnych ( nie pomogła zmiana nazwy na PKS , ciekawe czy mogą używać tej Marki ) . Dogadajcie się z kamykami może ze dwa wagony dopną z ławkami to będzie linia kolejowa do Lubania 🤔😄Data dodania komentarza: 18.04.2024, 23:13Źródło komentarza: Kto wszedł do Rady Miejskiej w LeśnejAutor komentarza: RudyTreść komentarza: Ten sam .... I to jest zastanawiające .... Nawet Leśna ma swojego "Wąsika" hahahaha...Data dodania komentarza: 18.04.2024, 23:03Źródło komentarza: Kto wszedł do Rady Miejskiej w LeśnejAutor komentarza: RudyTreść komentarza: Marzyciele!!! Jak mówi klasyk " i ty w to wierzysz " Ale się ubawilem 🤣🤣🤣🤣 Kopacze z oślej łąki .....Data dodania komentarza: 18.04.2024, 23:01Źródło komentarza: Kto wszedł do Rady Miejskiej w Leśnej
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama