Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 marca 2024 13:23
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Trzy oryginalne przepisy na chłodnik

Na naszych stołach zaczynają królować nowalijki. To również idealna pora by wypróbować smacznych przepisów na uwielbiane przez wielu z nas chłodniki. Te zupy na zimno można zrobić naprawdę w bardzo łatwy i szybki sposób.
Trzy oryginalne przepisy na chłodnik

Autor: fot. Vito Gryzie

Najpopularniejszym chłodnikiem jest ten litewski, który wykonuje się z młodej botwinki. Jeżeli takie tradycyjne wydanie nieco ci się znudziło - postaw na coś nowego. Razem z Magdaleną Wroną, autorką bloga Vito Gryzie, przygotowaliśmy trzy nietuzinkowe przepisy na pyszne zupy na chłodno.

 

Chłodnik z sałaty masłowej i bobu

Składniki:                   

1 cebula

1 łyżka oleju roślinnego

1 ząbek czosnku

1 główka sałaty masłowej

400 g świeżego lub mrożonego bobu

pęczek szczypiorku do dekoracji

1 litr bulionu warzywnego

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie rozgrzej w garnku łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez ok. 2-3 minuty. Dorzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił. Dodaj umytą, poszatkowaną sałatę i zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie dorzuć ugotowany, obrany ze skórki bób i posiekany szczypiorek. Gotuj kolejne 2 minuty. Odstaw zupę, aby przestygła, a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Wystudzoną zupę wstaw na 2 – 3 godziny do lodówki.

 

Gazpacho z soczewicą

Składniki:

¼ szklanki suchej czerwonej soczewicy

liść laurowy

ząbek czosnku

4 duże, dojrzałe pomidory

2 ogórki

½ czerwonej papryki

łyżka soku z cytryny

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

szczypta chili

łyżka oliwy z oliwek extra vergine

¼ – ½ szklanki zimnej wody, w razie potrzeby

kilka listków mięty, opcjonalnie, do dekoracji

Przygotowanie:

Soczewicę wsyp do wrzącej posolonej wody, dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości – możesz ugotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z mrożonej, jeśli, tak jak ja, mrozisz porcje ugotowanych wcześniej strączków. Odcedź, wyjmij liść i odstaw na bok. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki oraz pomidory obierz ze skórki i również pokrój, tak, aby łatwiej można je było zmiksować. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, soczewicę i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce przed podaniem.

 

Surowa zupa szczawiowa

Składniki:

duży pęczek szczawiu

1 mały ząbek czosnku

1 cm imbiru

1 awokado

kilka gałązek pietruszki

¼ niedużej cukinii

1 łodyga selera

1 łyżka soku z cytryny

1 – 2 łyżeczki jasnej pasty miso

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

1 szklanka zimnej, filtrowanej wody

dodatki, opcjonalnie:

nasiona chia

nasiona konopi

natka pietruszki

płatki chilli

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Łodygę selera i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki włóż do kielich blendera. Dodaj szczaw i awokado. Dolej wodę i zmiksuj na zupę. Pasty miso mogą różnić się między sobą pod względem słoności, najlepiej więc zacznij od dodania łyżeczki i w razie potrzeby dodaj kolejną. Jeśli nie masz pasty miso, możesz użyć sosu sojowego w zamian. Po zblendowaniu, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do misek i udekoruj natką pietruszki, nasionami chia, konopi oraz odrobiną chilli.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama