Tost to kromka pieczywa pszennego, podpieczona w tosterze. Gotowy tost powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący. Co ciekawe tosty podaje się na ciepło, po wystygnięciu przestają być tostami.
Pieczywo przeznaczone specjalnie do wyrobu tostów to tzw. „chleb tostowy” charakteryzuje się miękkim i elastycznym miękiszem, który po odpieczeniu w tosterze staje się chrupiący, oraz ma bardzo cienką skórką. Pierwsze chleby tostowe wypiekano we Francji i w Holandii już w II połowie XVIII wieku.
Tosty mogą być podawane na słodko, np. z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie – z kawiorem. Tost z masłem i dżemem jest składnikiem typowego angielskiego śniadania. Jednak Polacy mają nieco inne podejście do tostów. W naszym kraju na popularności zyskały opiekacze do chleba tostowego. Kanapki przyrządzone z dwóch kromek chleba tostowego, zazwyczaj przełożone żółtym serem i szynkom to coś co naprawdę lubimy.
Tosty francuskie to jeszcze inna potrawa – kromki dowolnego pieczywa macza się w jajkach roztrzepanych z mlekiem i smaży obustronnie na patelni posmarowanej tłuszczem.
Dziś Dzień Tosta więc nie krępujcie się spróbować wszystkich odmian tego dania. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze