Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 27 kwietnia 2024 03:29
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Co na obiad?

Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to przepis na lekkie danie, które z pewnością pozwoli odkryć klasyczny ryż na nowo!
Co na obiad?

Autor: sfera group

Przepis marki Britta

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację

Składniki:

  • 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)
  • 200 g szpinaku grubo krojonego
  • 10 szt pomidorów suszonych posiekanych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 100 g bułki tartej
  • 30 g parmezanu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Metoda:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama