Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 19 kwietnia 2024 17:25
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Co na obiad?

Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to przepis na lekkie danie, które z pewnością pozwoli odkryć klasyczny ryż na nowo!
Co na obiad?

Autor: sfera group

Przepis marki Britta

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację

Składniki:

  • 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)
  • 200 g szpinaku grubo krojonego
  • 10 szt pomidorów suszonych posiekanych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 100 g bułki tartej
  • 30 g parmezanu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Metoda:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama