Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 26 kwietnia 2024 23:47
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Bezmięsne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak to zaskakujący pomysł na zimowy obiad lub kolację! Klasyczna forma oraz wyjątkowy farsz ze zdrową kaszą i aromatycznymi grzybami z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Składniki:

  • 200g kaszy pęczak (np. marki Halina)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kapusta pekińska
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Metoda:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby drobno posiekać.

Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.

Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.

Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama