Bita śmietana jako samodzielny deser lub dodatek do lodów, ciast, galaretki, a nawet kawy. Niezależnie jak ją jemy, zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli lubicie ten przysmak, dziś możecie go jeść do woli, bo 5 stycznia to Dzień Bitej Śmietany.
Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.
W literaturze gastronomicznej występuje pojęcie kremu bita śmietanka. Powstaje on poprzez krótkie ubicie schłodzonej śmietanki (30% lub 36%) dodając pod koniec ubijania cukier puder i wanilinę. Krem bita śmietanka zaliczana jest do kremów do tortów z grupy produkowanych na zimno. Jest to wyrób nietrwały, przeznaczony do konsumpcji w ciągu 6 godzin (gdy przechowywany w temp. ok. 6°C). W celu utrwalenia kremu, pod koniec ubijania obok wymienionych składników dodaje się rozpuszczoną żelatynę.
A skąd się wzięło święto bitej śmietany? Obchodzimy je na cześć urodzin Aarona S. „Bunny" Lapina, który w 1948 roku wynalazł bitą śmietaną w sprayu, słynną Reddi-wip. Lapin urodził się 5 stycznia 1914 roku. A wy jaką bitą śmietanę lubicie? W sprayu czy ubijaną ręcznie? A może z proszku?
Napisz komentarz
Komentarze