Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 26 kwietnia 2024 12:32
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dziś Dzień Bitej Śmietany

Lubicie ten słodki deser? Jeśli tak to możecie go jeść dziś do woli, bo bita śmietana obchodzi dziś swoje święto!
Dziś Dzień Bitej Śmietany

Autor: Pixabay

Bita śmietana jako samodzielny deser lub dodatek do lodów, ciast, galaretki, a nawet kawy. Niezależnie jak ją jemy, zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli lubicie ten przysmak, dziś możecie go jeść do woli, bo 5 stycznia to Dzień Bitej Śmietany. 

Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.

W literaturze gastronomicznej występuje pojęcie kremu bita śmietanka. Powstaje on poprzez krótkie ubicie schłodzonej śmietanki (30% lub 36%) dodając pod koniec ubijania cukier puder i wanilinę. Krem bita śmietanka zaliczana jest do kremów do tortów z grupy produkowanych na zimno. Jest to wyrób nietrwały, przeznaczony do konsumpcji w ciągu 6 godzin (gdy przechowywany w temp. ok. 6°C). W celu utrwalenia kremu, pod koniec ubijania obok wymienionych składników dodaje się rozpuszczoną żelatynę.

A skąd się wzięło święto bitej śmietany? Obchodzimy je na cześć urodzin Aarona S. „Bunny" Lapina, który w 1948 roku wynalazł bitą śmietaną w sprayu, słynną Reddi-wip. Lapin urodził się 5 stycznia 1914 roku. A wy jaką bitą śmietanę lubicie? W sprayu czy ubijaną ręcznie? A może z proszku? 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama